Itt a bejelentés, ezek lesznek a lazításról szóló nemzeti konzultáció fő kérdései

2021.02.17. 09:40

Napokon belül elkezdődik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció. A kérdőív fő témaköreit Dömötör Csaba Facebook-videóban ismertette. A fókuszban többek között a korlátozó intézkedések és a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos felmentések lesznek. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy az egyik fő kérdés lesz, hogy a korlátozó intézkedéseket lépésről lépésre vagy a járvány végén oldják fel. A védettséget igazoló okmányokkal kapcsolatban elmondta, az emberek eldönthetik, hogy kapjanak-e felmentést egyes korlátozó intézkedések alól. Ez pedig érinteni fogja az este 8 óra utáni kijárási tilalmat is. 

A politikus kiemelte, olyan ügyek ezek, amelyekről sokat beszélünk, sokat vitatkozunk, azért, mert a mindennapjainkat érintik.

Ha egyetértési pontok jönnek létre, akkor az erősíti a járvány elleni védekezést.

Több kérdés fog szólni az éttermek, a szállodák és a sportlétesítmények újranyitásáról is. A külföldről érkezőkkel kapcsolatban fő kérdés lesz, hogy csak azoknak a külföldieknek engedje-e meg a kormány a Magyarországra lépését, akik igazolni tudják, hogy beoltották, vagy védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Ahogy korábban megírtuk, Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt először részletesebben az online nemzeti konzultációról. Mint elmondta, a járvánnyal kapcsolatos konzultáció ugyanazon az online felületen zajlik, mint ahol a vakcinaregisztráció, ugyanis

most nincs idő leveleket küldeni.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a konzultáción. A folyamatosan zajló oltakozásról azt mondta, azok jól haladnak, bár eleinte voltak kisebb technikai nehézségek, most félóránként hat embert hívnak be, és ha mindenki pontosan érkezik, a terv szerint lehet haladni. Hozzáfűzte, jelenleg több mint 7000 oltóponton lehet megkapni a vakcinát.

Ami az igazolványokat illeti, Orbán Viktor azt mondta, tegyük meg az előkészületeket; erre vonatkozó kérdés lesz a konzultációban is. Három csoport van: oltottak, átesettek és a nem átesettek, akiknek van antitestjük. Utóbbiakról a miniszterelnök azt mondta, az lenne a korrekt, ha meg tudnák oldani, hogy ők is felkerülhessenek a védett személyek listájára.