Müller Cecília: A járvány nem enged a szorításából, enyhítésnek nincs itt az ideje

2021.02.17. 13:53

A járványügyi adatok hosszú idő óta konstansak, de először nőtt az aktív fertőzött betegek száma is. Miközben több országban különböző megszorításokat vezetnek be, Magyarországon a következetes védekezés elvét alkalmazzuk, ezért az operatív törzs továbbra sem tartja jó taktikának az enyhítést.

Szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta, csak óvatosan lehet enyhíteni, ezért Magyarország a következetes védekezés elvét követi.

Nem helyes, hogy enyhítünk, majd szigorítunk, és aztán újra enyhítünk. A járvány nem enged a szorításából, ezért ennek egyelőre nincs itt az ideje.

Az oltások menetével kapcsolatban elmondta, hogy minden beérkező vakcinát a lehető legrövidebb idő alatt használnak fel, hiszen a cél mindenképp a társadalom védettségének elérése. 

Az országos tiszti főorvos kiemelte, 4014 fővel újból 4000 fölé emelkedett a kórházakban ápoltak száma. A növekedés igaz a lélegeztetőgépekre kötött betegek esetén is, ma 321 fő szorult ilyen kezelésre.

Nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga

Még messze vagyunk a nyájimmunitástól, az átoltottsági adatok ezt igazolják. Müller Cecília maximális óvatosságra intette beszédében a lakosságot, mivel hatodik hete tovább nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.

A vírusmutánsokkal is hasonló a probléma. Ma 193 főnél mutatták ki az angol vírusvariánst, a fertőzöttek átlagéletkora 51 év.

A LEGFIATALABB FERTŐZÖTT 6, A LEGIDŐSEBB 94 ÉVES.

A vírusmutánssal azonosított betegek közül 8 főt azonosítottak. Müller Cecília szerint a többség nem hozható összefüggésbe külföldi utazással, tehát a közösségi terjedéssel nő az angol vírusmutáns fertőzöttségi mértéke.

Screen Shot 2021-02-17 at 13.33 - M1 élő  MédiaKlikk (1)
Fotó: M1 / Médiaklikk

Az említett brit variánson kívül számos más mutánst is azonosítottak már. 

A BRAZÍLIAI ÉS A DÉL-AFRIKAI MUTÁNSTÖRZSEKET MAGYARORSZÁGON MÉG NEM MUTATTÁK KI. 

Az országos tiszti főorvos a variánsokkal kapcsolatban kiemelte, a jelenlegi védőoltások hatékonyak a mutánsokkal szemben. 

Az 550 ezer kínai vakcinával a dokumentáció is megérkezett

Korábban a Népszava nyomán az Index is megírta, hogy hiába érkezett meg kedden Magyarországra 550 ezer dózis a kínai Sinopharm-vakcinából, dokumentáció nem érkezett a szállítmánnyal, így egyelőre az is kétséges, mikor kezdődhetnek az ellenőrző vizsgálatok. 

Müller Cecília a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy

A MEGÉRKEZETT 550 EZER ADAG KÍNAI VAKCINÁVAL EGYÜTT A DOKUMENTÁCIÓT IS MEGKAPTÁK,

amit jelenleg szakemberek tanulmányoznak. 

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy regisztráljanak oltásra, akik még nem tették meg. A Sinopharmmal való oltás megkezdése egyelőre még várat magára, az országos tiszti főorvos türelmet kért.

Tanulmányozzuk az oltóanyagot és a dokumentációt is. Azon vagyunk, hogy minél előbb rendelkezésre bocsássuk a vakcinát

– mondta Müller Cecília.

Továbbra is a kijelölt oltási terv szerint haladnak

Az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebb személyek oltása folytatódik a kórházakban a Pfizer- és Szputnyik V vakcinával. 

Az egészségügyesek a 2. adag vakcinát kapják. 

EDDIG 348 927 FŐT OLTOTTAK LEGALÁBB EGYSZER, EBBŐL 137 824 SZEMÉLY KAPTA MEG A MÁSODIK OLTÁSÁT. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT A MÁSODIK PFIZER-ADAGGAL A HÉTEN OLTJÁK BE.