Rendellenesség volt Pakson a kiégett kazetták körül

2021.02.17. 19:38

Kisebb rendellenesség történt 2021. február 12-én, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. paksi telephelyén – derül ki a Országos Atomenergia Hivatal honlapjára feltöltött tájékoztatóból. A Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (INES) – amely segít meghatározni egy-egy radioaktivitással kapcsolatos esemény súlyosságát – a legenyhébb, egyes besorolást kapó esemény többek között azért figyelemre méltó, mert a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT) történt üzemzavar helyreállítása során a személyzet nem tartotta be pontosan az előírásokat. 

Tárolócsövek a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában
Tárolócsövek a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában
Fotó: Radióaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

Annyi történt, hogy az egyik tárolócsőcsoportnál csökkent a nitrogéngáznyomás. Ilyenkor az előírások szerint legfeljebb négyszer lehet utántöltést végezni,azonban jelen esetben még egy alkalommal rátöltöttek. Az RHK Kft. vizsgálati programot dolgoz ki, melyet hatósági jóváhagyást követően hajt végre. A további munkálatok az üzemeltetésre vonatkozó szabályok szigorú és maradéktalan betartása mellett zajlanak – fogalmaz a cég.

Az eseménynek a nukleáris biztonságra, a környezetre, a lakosságra és az üzemeltető személyzetre gyakorolt hatása nem volt.

A rendellenességet az RHK Kft. az INES-1–es kategóriába sorolta, és az Országos Atomenergia Hivatalnak bejelentette. A hatóság elfogadta az előzetes minősítést, és felügyeli az esemény kivizsgálását.

A skálát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége által közösen összehívott szakértők nemzetközi csoportja dolgozta ki 1989-ben. Kezdetben az atomerőművekben bekövetkező események minősítésére alkalmazták, majd kiterjesztették és átdolgozták annak érdekében, hogy alkalmazható legyen minél több, az atomenergia békés célú felhasználása során bekövetkezett esemény jelentőségének megítélésére. A közelmúltban történt fejlesztéseknek köszönhetően ma már az INES-skálát alkalmazni lehet a radioaktív anyagok és radioaktív források szállítása, tárolása és alkalmazása során bekövetkező események minősítéséhez is.