Változó érettségik: izgalmasabbá, érdekesebbé válhat a diákok tanulmánya

2021.02.18. 06:43

Két év múlva, 2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei, és nagyobb szerepet kap a tanulói kreativitás és problémamegoldó készség. Az általános vizsgakövetelmények (a vizsgák célja, formája, időtartama, számonkérési formái) továbbra is az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendeletben jelennek meg. A részletes vizsgakövetelmények pedig tavasszal, további egyeztetések után tárcadokumentumként lesznek elérhetők a minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal honlapján – írta meg az Index. 

Az új Nemzeti alaptanterv, illetőleg az ahhoz kapcsolódó új helyi kerettantervek lényegében előrevetítették azt, hogy az érettségi követelmények sem maradhatnak változatlanul – erről már Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt az InfoRádiónak. Horváth magát az irányt jónak tartja, így például azt, hogy a természettudományokhoz kapcsolódóan lehetőség lesz projektmunkákra, ami sok diák számára szolgálhat segítségül.

Az elnök hangsúlyozta: izgalmasabbá és érdekesebbé válhatnak a diákok a tanulmányai, a felkészülésük. Hozzátette:  mindez azok számára is jónak bizonyulhat, akik nem feltétlenül ilyen irányban tanulnának tovább, de mégis választaniuk kell egy természettudományi tantárgyat, amit ezáltal könnyebben teljesíthetnek. Mint rámutatott: a magyar oktatási rendszer nem mehet el abba az irányba, hogy kizárólag kompetenciát fejlesszen, és nyilvánvalóan tudásanyagnak is kell lennie.

Azonban a jelzett változás magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a diákok önálló munkája, kutatása, ilyen értelemben azok a készségeik és képességeik fejlődjenek, amelyekre valóban szükségük lesz az életben – húzta alá a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.