Szigorították a belépést Szlovákia határain

2021.02.18. 11:27
Csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni a Szlovák Köztársaság területére, utána 2 hét karantén következik.

Északi szomszédunk szerdától általános szigorítást vezetett be minden külföldről érkezővel szemben – írta a korkep.sk.

Csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet beutazni Szlovákiába, az antigénteszt pedig nem lehet régebbi 48 óránál, ezt 14 napos kötelező karantén követi. Ez leghamarabb a nyolcadik napon, saját költségre végezhető PCR-teszt és negatív eredmény esetén érhet véget. A fenti szabály az EU-ból és az EU-partner országokból beutazókra vonatkozik. 

A szomszédos uniós tagállamokba ingázó munkavállalókra, diákokra, hozzátartozóikat gondozó személyekre, a határ túloldalán gazdálkodókra vagy ott hírközlő/tartalomszolgáltató/szerkesztői munkát végző személyekre a fenti szabályok nem érvényesek. 

A karanténkötelezettség nem vonatkozik – negatív teszt felmutatása ellenében – a teherforgalmi szállítmányozásban dolgozó sofőrökre, a mentősökre, a temetkezési vállalkozásokra, a kritikus infrastruktúrában dolgozókra és azokra a személyekre, akik orvosi beavatkozás, kezelés vagy diagnózis miatt mennének külföldre, vagy érkeznek Szlovákiába.  

A Magyar Távirati Iroda szerdán a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatására hivatkozva azt közölte, hogy Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Amennyiben kint élőként személyes tapasztalata van a kialakult helyzetről, írja meg nekünk: indexugyelet@index.inda.hu