Ha nem lenne elég a koronamutáns, kopogtat a malária is

2021.02.18. 18:23 Módosítva: 2021.02.18. 18:41
Ősszel alakulhat ki Magyarországon a nyájimmunitás Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa szerint. A mutánsok terjedése miatt azonban gyorsítani kell az oltási folyamatot – figyelmeztet a szakember.

A brazil mutáns fertőzésének már gyermekáldozatai is vannak. Szlávik János szerint a brit, kínai és dél-afrikai variánsok miatt nem lehet megúszni az új oltást. Az infektológus úgy véli, a koronavírus elleni vakcinánál hasonló mechanizmus alakul ki, mint az influenza elleni védőoltásoknál, hogy évente újra be kell adatni.

A KORONAVÍRUS NEM FOG ELTŰNNI

– jelentette ki Szlávik János egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Az infektológus már találkozott olyan beteggel a Dél-pesti Centrumkórházban, aki azután fertőződött meg, hogy megkapta a vakcinát. A maszkot a védőoltás beadásának második fázisa után is hordani kell, mert egyik ellenszer sem nyújt százszázalékos védelmet – húzta alá a szakember.

Kapcsolódó

Szlovákia: elszabadult a brit mutáns vírus, összeomlott az egészségügy

Nemzetközi segítséget kért Pozsony, mert nem tudnak egyedül megbirkózni az egészségügyi vészhelyzettel.

Szlávik szerint az is komoly probléma lehet, hogy nem csökkent az emberek utazási kedve, ez pedig gyorsítja a mutánsok terjedését. A trópusi betegségekkel is foglalkozó szakorvos elmondta,

megszaporodtak a maláriagyanús esetek itthon.

Szlávik szerint komolyabban kellene venni a karantént. Nem a Maldív-szigeteket, hanem az afrikai utazásokat tartja kockázatosnak. Szlávik szerint amíg nem oltják át a fejlődő országokat, addig újabb és újabb mutánsok bukkanhatnak fel.

A nagy jövés-menés pedig kedvez a mutánsok terjedésének

– mondta.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Nem lesz vége a koronavírusnak

A tiszti főorvos szerint olyan sok a mutáció, hogy legfeljebb lekövetni tudjuk az állandó változásokat.

Vakcinaútlevél

Szlávik János nem túl optimista a nemzetközi vakcinaokmánnyal kapcsolatban. Szerinte a világon sokfelé azért húzódoznak az oltási igazolvány bevezetésétől, mert könnyű hamisítani. Jelenleg a határátlépésnél nagyon kevés ország fogadja el egy másik állam PCR-tesztjét. Szlávik szerint csak a belföldi turizmusban lehet hasznos a vakcinaokmány. Az infektológus emlékeztetett, hogy a magyar igazolványon nem lesz rajta, ki milyen vakcinát kapott, vagy átesett-e a betegségen, van-e antitest a szervezetében, hanem csak egyetlen információt fog tartalmazni, hogy védett.

Kapcsolódó

Szlávik János: Már tudnánk, ha baj lenne a kínai vakcinával

Az infektológus szerint a járvány harmadik hullámának elején járunk.