Több pénz marad a diákmunkásoknál, csak legyen munkahelyük

D ATI20130722001
2021.02.19. 14:25

Azokat a fiatalokat is érinti a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, akik diákszövetkezetek közvetítésével vállalnak munkát – jelentette be a közösségi médiában közzétett videóüzenetében Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A legtöbb diákot foglalkoztató DiákÉSZ (Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége) főtitkára, Majzik Nándor az Index érdeklődésére elmondta, hogy örömmel fogadták a miniszteri bejelentést, mint ahogy korábban is örömmel mondtak igent arra a felkérésre, hogy vegyenek részt a minisztériummal folytatott társadalmi egyeztetésben.

Sok fiatal számára jelent anyagi könnyebbséget a bejelentés, ugyanis egy járványmentes évben mintegy 150–180 ezren dolgoznak iskolaszövetkezeti formában, 70 százalékuk a DiákÉSZ tagszervezetein keresztül. Ez a szám azonban a koronavírus-válság hatására 30 százalékkal csökkent, hiszen a diákokat foglalkoztató munkahelyek közül többen nehéz helyzetbe kerültek. 

A korábban munkát adó vállalkozások közül sokan azért függesztették fel ezt a munkavállalói formát, mert úgy döntöttek, hogy inkább állandó munkatársaik megtartására törekednek. Azokban az ágazatokban pedig, ahol teljes leállásra kényszerültek – ilyen a szállodaipar, a vendéglátás, a moziipar – a diákok létszáma is nullára csökkent, pedig ezek igazán kedvelt diákmunkahelyeknek számítanak a vírusmentes „békeidőben”. Most, a vírusidőszakban pedig a feldolgozóipar, a kereskedelem, illetve az irodai szolgáltató-támogató cégek bizonyos egységei alkalmazzák a legtöbb diákmunkást.

Érdekes jelenség azonban a koronavírus-járvány idején, hogy a korábbi havi átlagos 40-50 órás munkaidő növekedett, hiszen a diákok az online oktatás következtében rugalmasabban és többet tudnak dolgozni, ezért akinek manapság van munkahelye, az többet, átlagosan havi 80 órát tölt munkával. Ez az egyik oka jelenleg a meghirdetett pozíciók alacsonyabb számának.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentésének anyagi hatásáról Majzik Nándor azt mondta, hogy jelenleg az átlagos diákórabérek a speciálisabb tudást nem igénylő munkakörökben bruttó 1300 Ft körül vannak, így havi 80 órás munkaidővel számolva átlagosan akár 15-20 ezer forinttal is több maradhat a zsebükben a jövő évtől.

Szja-mentesség a 25 év alattiaknak

Olyan támogatást kapnak a fiatalok 2022-ben, amire az ország történetében még nem volt példa: a kormány bevezeti a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét – így fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, amikor bejelentette, hogy a támogatás egy átlagos kereset mellett havonta akár 40 ezer, éves szinten pedig félmillió forinttal magasabb fizetést jelent. Hozzátette, hogy az szja-mentesség a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontja, ami évente mintegy 280 ezer fiatalt érint, nem számolva a diák- vagy gyakornoki munkát végzőket.

A DiákÉSZ főtitkára optimistán várja a koronavírus-járvány utáni időszakot, és úgy véli, hogy a feloldó intézkedések hatására a gazdaságban hamar visszatérhet a diákmunka korábbi részaránya.

(Borítókép: Egy diákmunkás raktári rendszer kialakításában segít egy gyárban 2013. július 22-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)