Karácsony Gergely már nem zárkózik el a miniszterelnök-jelöltségtől

2021.02.19. 12:00

Míg korábban Karácsony Gergely határozottan elutasította, hogy miniszterelnök-jelöltként szálljon be a 2022-es választási kampányba, most már egyáltalán nem zárkózik el a kérdéstől.

A politikai szövetségeseim jelentős része időközönként gondolkodik bennem mint közös miniszterelnök-jelöltben; optimista emberek, abban hisznek, hogy meggyőzhető vagyok, de én mindig megkérem őket, keressünk más alkalmas jelöltet, és hála istennek, vannak még jó jelöltek

jelentette ki Karácsony Gergely még tavaly októberben az InfoRádióban.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában feltett kérdésre azonban, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölt 2022-ben, már azt mondta, ezzel kapcsolatban még nagyon sok olyan nyitott kérdés van, amelyek megválaszolása után kell döntést hoznia.

Karácsony Gergely példaként említette az előválasztás ügyét.

Lesz-e egyáltalán a járványügyi helyzet miatt? Azt gondolom, hogy nem mindegyik párt egyformán lelkes ettől az ötlettől

– fogalmazott a főpolgármester.

Kijelentette, ha nem lesz előválasztás, akkor biztos nem indul miniszterelnök-jelöltként. Karácsony Gergely szerint abban, hogy 2019-ben elnyerte a főpolgármesteri széket, nagy szerepe volt annak, hogy nem egy kalapból kihúzott jelölt volt, hanem a „változást akaró emberek” jelöltje.

Az a jelölt, akit a változást akaró polgárok megszavaznak közös miniszterelnök-jelöltnek, az joggal mondhatja azt, hogy ez a versenyfutás nem az ellenzékről és a kormányról szól, hanem arról, hogy a magyar emberek visszaszerzik a szabadságukat. Ha ezt a lehetőséget nem kapja meg, akkor sokkal nehezebben fog nyerni

– fejtette ki a főpolgármester az ATV-ben.

Arról már többször írtunk az Indexen, hogy az ellenzéki együttműködés pártjait (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) már jó ideje foglalkoztatja, kit ajánljanak miniszterelnök-jelöltnek.

Már az első ellenzéki tárgyalások során deklarálták, hogy a pártok közös miniszterelnök-jelöltet indítanak a 2022-es országgyűlési választáson. Arról is megállapodás született, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak, illetve közös programmal és listával mérettetik meg magukat a kormánypártokkal szemben.

Karácsony Gergely megjegyzése arról, hogy nem mindegyik párt lelkes az előválasztás ötletétől, azért is érdekes, mert az ellenzéki együttműködés pártjai ezt a kérdést már eldöntötték. A pártok ugyanis nyilvánosan is elkötelezték magukat az előválasztás mellett.

A főpolgármester neve már hónapokkal ezelőtt is az egyik legesélyesebb jelöltként forgott a pártok között. Karácsony Gergely a felmérésekben általában a legnépszerűbb ellenzéki politikusként szerepel.

Mellette Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét is az erősebb esélyesek közé szokás sorolni. Előbbi még nem, utóbbi már bejelentkezett az ellenzéki előválasztásra.

Az ellenzéki együttműködés pártjai közül a Jobbik elnöke, Jakab Pétert szintén jelezte, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson; a Momentum vasárnap nevezi meg a saját jelöltjét.