Újabb kibertámadás érte a magyar kormányzati oldalakat

2021.02.19. 14:47

Orbán Viktor online konzultációval kapcsolatos pénteki bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen – közölte az MTI a kormany.hu pénteki bejelentésére hivatkozva.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy a támadás az oltási regisztrációnak és az újranyitási konzultációnak otthont adó oldalt, a koronavírusról tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált érte.

Az államtitkár közlése szerint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. munkatársai megtették a szükséges informatikai lépéseket. Ezzel összefüggésben az említett oldalak egyes helyekről átmenetileg korlátozottan voltak elérhetők. A NISZ szakemberei dolgoznak a támadásokhoz tartozó IP-címek beazonosításán, és a gyors vizsgálatok lefolytatása után haladéktalanul büntetőfeljelentést tesznek.

Nem ez volt az első eset

Legutóbb január 26-án jött a bejelentés arról, hogy összehangolt kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált, fennakadást okozva egyes honlapok működésében. Akkor azt közölték,

a több napon át tartó támadások többnyire külföldi IP-címekről érkeztek, első számú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.