A szlovák egészségügy romokban, a lakosság depressziós

000 1PY15Y
2021.02.19. 13:20
Lakosságarányosan Szlovákiában szedi a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus világszinten a februári adatok szerint. A Covid-osztályokon minden harmadik beteg életét veszti. A brit és a dél-afrikai mutánsok elszabadulása az összeomlás szélére sodorta a szlovák egészségügyet. Pozsony szerdán az Európai Unió segítségét kérte a járvány megfékezéséhez.

Egy Pozsonyhoz közeli, dél-szlovákiai kisvárosból írt az Indexnek Eszter, aki édesapja elvesztésének tragédiáján keresztül mutatja be, hol bukott el a szlovák járványkezelés. A felvidéki lány az országban érzékelhető közhangulattal egybehangzóan a Matovič-kormányt hibáztatja a megmenthető betegek tömeges elvesztéséért.

Édesapám és sok más ember haláláért elsősorban a szlovák kormány tehető felelőssé

– írja az Indexnek küldött levelében Eszter, aki arra kért minket, hogy ne legyen beazonosítható, ezért csak keresztnevével közöljük édesapja tragédiájának történetét. Eszter szerint rossz döntések sorozata vezetett a járványkezelés kisiklásához.

A szlovák egészségügy megengedte az orvosoknak, hogy ne kelljen a Covid-gyanús betegeket személyesen fogadniuk. Elég volt, ha telefonon orvosolják a problémákat. A kormány szétesőben, az egészségügy romokban, a lakosság pedig mély depresszióban...

– írta az emberek lelkiállapotáról a szlovákiai magyar Denisa. A lány arról számolt be, hogy északi szomszédunknál jelenleg teljes kijárási tilalom van érvényben.

Szlovákia jelenleg egy ún. Covid-automat rendszerben működik – magyarázta a korlátozások mikéntjét Denisa. – Ez azt jelenti, hogy megyénként eltérő korlátozások vannak érvényben. A feketétől zöldig terjedő színskálán követhető, hogy a saját megyénk éppen milyen besorolásba kerül... Ennek függvénye, mennyi antigénteszttel rohangáljunk a zsebünkben... vagy milyen szinten utasítanak bennünket az otthonmaradásra. Ha fekete régión haladunk át, nem állhatunk meg az autónkkal, kivéve tankolni – mondta. Denisa szerint az emberek már fáradtak, dühösek és kilátástalannak tartják a helyzetet.

A halálozási adatok alapján novemberben csúszott ki az irányítás a tavasszal még a válságot kiválóan kezelő szlovák kormány kezéből. Az elmúlt negyedévben szinte mindennap száz felett volt a koronavírus-áldozatok száma. 

Távgyógyítással kísérletezett a szlovák egészségügy

Eszter édesanyja a munkahelyéről vitte haza a fertőzést tavaly decemberben. Mindkét szülő pozitív teszttel került karanténba. A lány anyja enyhébb tünetekkel vészelte át a betegséget, édesapja állapotát napról napra súlyosbította alapbetegsége, a magas vérnyomás. A 60 éves családfő krónikus betegsége miatt a legveszélyeztetettebb csoporthoz tartozott. Ráadásul a két évvel korábbi stroke-ja még inkább nehezítette a fertőzés lefolyását.

Kapcsolódó

Szlovákia orvosokat és nővéreket kér az európai uniós országoktól

Legalább egy hónapig szükségük lenne rájuk az intenzív osztályokon. Szerdától minden beutazóra karantén vár.

A család először a háziorvosától kért segítséget, aki vizsgálat nélkül, gyógyszer felírásával tudta le a kezelést. A lány ezután a dunaszerdahelyi intenzív osztályra vitte az édesapját, ahonnan a körzeti orvosra mutogattak vissza. Az egészségügy anélkül küldözgette ide-oda az egyre betegebb férfit, hogy egyszer is megvizsgálták volna. A hasraütésszerűen javasolt gyógyszerek nem segítettek a 60 éves férfi állapotán. 

Mikorra sikerült kiharcolnunk, hogy megvizsgálják, már késő volt. 60-70-es véroxigénszint, kétoldali súlyos tüdőgyulladás

– emlékezett vissza Eszter 

A kivizsgálás után az intenzív osztályra vitték, ahonnan délután már a rossz hírrel hívták. Az orvos sírva közölte a halálhírt a családdal. A férfi életét a fertőzés korai fázisában meg lehetett volna menteni, de csak három héttel azután kezdték kezelni a krónikus beteg édesapát, hogy Eszter szülei pozitív koronavírusteszttel karanténba kerültek.

Édesapám halálának napjáig senki nem tett semmit...

Eszter, bár nem tudott elbúcsúzni édesapjától, de hálás azért, hogy életének utolsó reggelén még megölelhette, amikor bevitte a kórházba. A család biztató sms-üzeneteit azonban már nem olvasta el. Három órával kórházba kerülése után meghalt.

Kapcsolódó

Szlovákia: elszabadult a brit mutáns vírus, összeomlott az egészségügy

Nemzetközi segítséget kért Pozsony, mert nem tudnak egyedül megbirkózni az egészségügyi vészhelyzettel.

Ruha nélkül, dupla zsákba csomagolva adták haza. Úgy temettük el

– mondta.

A gyászszertartás után Eszter apja elvesztésének okait kutatta. A család több kórházi dolgozóval beszélt a történtekről. A lány szerint a járványkezelés módja vezet a tömeges tragédiákhoz. A betegek ugyanis túl későn, az utolsó utáni pillanatban, összeesett tüdővel kerülnek kórházba. Eszter szerint a nem megfelelő intézkedések lehetetlenítik el a védekezést.

Azelőtt normális volt, hogy betegen mentünk orvoshoz. Ma te vagy a leprás, két lábon járó halálos veszedelem, ha tüneteid vannak

– fogalmazott indulatosan. Egy intenzív osztályon dolgozó orvos hangos kifakadása kellet ahhoz, hogy az állam kötelezze a háziorvosokat a betegek ellátására.

Kapcsolódó

Nem tudják már hol tárolni a halottakat Nagyszombatban

Hűtőkocsit kellett rendelni a holttestek elhelyezésére.

Ma Szlovákiában ott tartunk, hogy pusztán a szerencsén múlik az életben maradás, hogy lelkiismeretes orvoshoz kerülsz, vagy sem – írta Eszter. 

Teszt, teszt és teszt a csodafegyver

Eszter szerint a szlovák egészségügyben remek szakemberek dolgoznak, akiket az állam hagyott cserben. A túltolt teszteléssel pedig további szögeket vernek a végletekig kizsigerelt ellátás koporsójába. Tavaly kéthetente, most már hetente kell teszteltetniük magukat az állampolgároknak a munkába járáshoz.

Ne érintkezz senkivel, ne menj étterembe, mert veszélyes, de álld ki a sorod hóban, fagyban, esőben egy olyan papírfecniért, ami a kormány szerint mindent megold... a teszt az atomfegyver.

A felvidéki lány szerint ez a politikai marketingkifejezés tökéletesen leírja, hogy bombaként bénítja le az országot a koalíciós kormányzás impotenciája.

A korlátozások korlátoltsága

Eszter kritikáját Denisa is megerősítette olvasói levelében. A teszt, teszt, teszt szemlélet folyamatos erőltetése egyre nevetségesebb szituációkat teremt.

Negatív antigén- vagy PCR-teszt kell a munkába járáshoz, csekkfeladáshoz, banki ügyintézéshez és még a futáshoz is. Bár nemrég kegyelmet kaptunk, miszerint a saját megyénken belül nincs szükség negatív tesztre, viszont ha átkocogunk egy megyehatáron, már kemény bírságra lehet számítani 

– számolt be a szankciókról Denisa. Szerinte a lakosság elfogadja a korlátozások szükségességét, viszont az igazi problémának a döntések következetlenségét tartja. Denisa szerint az emberek fáradtak, dühösek és kilátástalannak érzik a helyzetüket.

Kapcsolódó

Politikai válságot okozhat Pozsony járvány miatti kapitulációja

Kapkodás, vezetői inkompetencia is hozzájárult a szlovák egészségügy megroppanásához.

Denisa szerint aki nem Szlovákiában él, fel sem tudja fogni, mennyire súlyos a válság...

Nem ettől a fránya Covidtól, hanem amit a politika és a látnokaink okoznak... Bármit megtehet velünk a kormány, a legszomorúbb az, hogy ezt hagyjuk is.  

A lány arról ír, hogy a döntéshozóknak nem az állampolgárok biztonsága fontos. Denisa szerint a lakosság azért bizalmatlan a döntéshozókkal szemben, mert a kormánynak a járvány mellett a valósággal is meggyűlik a baja. 

Talán az ezredik tömeges tesztelés után történt az, hogy amikor a kormány leközölte az eredményeket a sajtóban, kiderült, hogy az egyik megyétől meg sem kapták az adatokat. Nagyon tudhatnak valamit. Lehet, hogy látnoki képességekkel rendelkeznek, ki tudja... – idézte fel a kommunikációs gépezet bukdácsolását. A másik mellényúlás az volt, amikor azt nyilatkozták, hogy egy késmárki kórházban 91 covidos beteget ápolnak, és mennyire súlyos a helyzet. Később viszont kiderült, hogy valójában csak 10 beteget kezelnek. De talán ezt is előre látták jósaink...

Eszter indulatosan fogalmazta meg a lakosság dühét: 

Az ország egyenesen rohan a szakadék felé... A politikusok óvodás gyerekek módjára civakodnak, miközben napról napra romlik a helyzet. Továbbra is az embereket hibáztatják, mert szerintük mi vagyunk a felelőtlenek. Mi hozunk meggondolatlan döntéseket? Ami ma reggel érvényes volt, este már ki tudja... 

Szlovák pénzügyminiszter: Ha a kormány egységes lenne, jobban kezelné a válságot

– idézte a felvidek.ma hírportál Eduard Heger kijelentését, melyet a csütörtöki kormányülésen tett

Szlovák elemzők szerint a nem megfelelő korlátozások, a belpolitikai válság és az agyontesztelt lakosság lazuló fegyelme együttesen sodorták északi szomszédunkat történelme legmélyebb válságába. A káoszt jól mutatja, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter a hétvégén még javuló járványhelyzetről nyilatkozott a sajtónak, pár nappal később pedig elismerte, hogy a kormány karácsony előtti hibája indította el a lavinát. A kormányzati koalíciós kompromisszumkényszer szült olyan járványvédelmi intézkedéseket, amelyek a megoldás helyett tovább mélyítették a krízist.

A korlátozások hatástalanok. Tomáš Koziak vezető szlovák politológus szerint az emberek ott kerülik a szabályok betartását, ahol csak tudják. A rendőrség pedig mindezt tehetetlenül nézi. Az ellenzék vezetőit bezárt éttermekben, illegális tüntetéseken a szájmaszk értelmetlenségét hangoztatva, vagy egy állami kórház VIP-magántermében, népes hölgykoszorúval körülvéve látja a közvélemény. Emiatt a szlovákok meghatározó része utasítja el a védőoltást, a rekord halálozási adatok mellett pedig egyre népesebb a koronavírus létezését megkérdőjelezők tábora.

Szlovákiában 1148 halálos áldozat jut egymillió lakosra. Az ország lakosságának több mint 0,1 százalékát vesztette el a koronavírus miatt. Északi szomszédunknál 6300 áldozatot szedett a járvány eddig. A halálozási görbe november óta folyamatosan emelkedik.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók 2020. március 16-án Pozsonyban. Fotó: JOE KLAMAR/AFP)