Müller Cecília: Engedélyt kapott a kínai vakcina

2021.02.19. 11:40 Módosítva: 2021.02.19. 12:07

Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk – mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A tiszti főorvos ismertette, hogy péntekre 3093 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19). Elhunyt 110, többségében idős, krónikus beteg. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a halálos áldozatok számát csökkentsük. Az oltással egészséget ajánlunk, a szövődmények és a halál elkerülését. Egyértelműen zajlik a harmadik hullám, és sajnos a mutáns törzsekkel együtt ismételten elindult felfelé a napi fertőzöttek száma. Továbbá ismételten 80 ezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma is Magyarországon

– hangsúlyozta a tiszti főorvos. Müller Cecília bejelentette: az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a „független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése”,

amennyiben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is jóváhagyja, elkezdődhet az alkalmazása.

A tiszti főorvos elmondta: a kínai vakcina teljes vírust tartalmaz, és immunreakciót vált ki. Ez az immunválasz erősebb lehet, mint más oltásoknál, de ezek a beadott vírusok betegséget okozni már nem tudnak. Mint mondta, az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, 18 év fölöttieknek lehet adni, kivéve várandósoknak, és olyan krónikus betegeknek, akik „nincsenek jól beállítva”. Mint mondta, a kínai oltóanyag dokumentációját hamarosan közzéteszik. 

A kínai oltóanyagot 2–8 fokon kell tárolni, és három hét különbséggel kell beadni a két dózist belőle – magyarázta Müller Cecília.

Müller Cecília szerint Magyarországon az emberek szerencsére elfogadják a vakcinákat, felismerik a fontosságukat, és azt, hogy ez a kivezető út a járványból. A tiszti főorvos ezután a vakcinák mellékhatásáról azt mondta, hogy természetesen ritkán előfordulhatnak, de ezek jellemzően enyhék és aránytalanul csekélyek ahhoz a nyereséghez képest, amilyen védelmet adnak a súlyos betegség ellen.

Az oltást követően a mellékhatásokat egyáltalán nem kell kezelni, a tünetek jellemzően maguktól múlnak el. Ugyanakkor ha előfordul egy erőteljesebb reakció, jellemzően ott helyben ellátják a beteget. Ezért is van az oltóhelyeken az a bizonyos várakozási idő, hiszen 15–30 percen belül már felléphet reakció – mutatott rá a tiszti főorvos. Müller Cecília elmondta:

a mai napig összesen 1 474 715 adag vakcina érkezett Magyarországra.

Ez tartalmazza mind a nyugati, mind a keleti vakcinákat, és 737 267 fő beoltására elegendő. Összetételét tekintve 60 százaléka Nyugatról érkezett, 40 százaléka keleti beszerzésből, de – mint Müller Cecília mondta – hamarosan olvasható lesz a kormányzati tájékoztató oldalon is a vakcinákról szóló összesítés.

Arra a kérdésre, hogy függ-e az egyes háziorvosi praxisok összetételétől, hogy egy páciens mikor kerül sorra, Müller Cecília elmondta, hogy értelemszerűen függ, és éppen a magas kockázatúak listájának összeállítása zajlik. Egy olyan praxisban, ahol jellemzően idősödők, betegek laknak, ott nagyobb számban kerülnek ők „leválogatásra”.

Mint megírtuk, hetedik esztendeje ünnepeljük ezen a napon, Kossuth Zsuzsanna születésnapján a magyar ápolók napját. A tiszti főorvos köszöntötte az ápolókat, és megköszönte minden egészségügyi dolgozó munkáját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy február 19-ig a rendőrség

  • kijárási tilalom megszegése miatt 39 708 esetben intézkedett,
  • hatósági házi karantént 5 491 alkalommal rendelt el,
  • maszkviselés miatt 25 542 esetben intézkedett,
  • az üzletek nyitvatartása miatt 615 alkalommal járt el,
  • utazási korlátozások miatt 12 085 esetben intézkedett,
  • üzletekkel, vendéglátó- és szórakozóhelyekkel szemben 236 esetben járt el.