Orbán Viktor: Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk

2021.02.19. 07:49 Módosítva: 2021.02.19. 08:21

Nagyon nehéz pillanatban vagyunk: egyszerre oltunk, szabadulnánk, és itt a harmadik hullám – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök közölte: péntekre 3093 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 110 beteg. Kórházban 4024 beteget kezelnek, 352 fő lélegeztetőgépen van. 

Ha húszezer ember szorulna koronavírusos ellátásra, meg tudnánk oldani, tehát megvannak a tartalékaink – hangsúlyozta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a szomszédos országokhoz hasonlóan összeomolhat az egészségügy.

Haditervszerű, hosszú papírtáblázatokból dolgozom, e szerint 391 821 legalább egyszer beoltott személyünk van, ez fel fog futni 441 ezerre. Márciusra több mint 1,2 millió embert szeretnénk beoltani. Húsvétig azokat fogjuk beoltani, akik máig regisztráltak. Mindenkit arra biztatok, hogy regisztráljon: akiről tudunk, beoltjuk, akiről nem tudunk, nem tudjuk beoltani

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette: mindenki figyeljen rá, hogy felfutó harmadik hullám van, mindenki hozzon felelős döntést, hiszen ezen múlhat az élete, tehát mindenki oltakozzon. Európai összevetésben Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina – emelte ki.

Májusra három és fél millióval több embert fogunk beoltani, mint más európai ország – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kínai vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott:

Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk.

Okos asszony – tette hozzá a kormányfő. Felidézte, hogy az országos tiszti főorvos sejtelmesen csak annyit mondott: „jól haladok”.

Arra a kérdésre, hogy miért támadja az ellenzék a nemzeti konzultációt, Orbán Viktor úgy értékelt: a baloldal hatalmi iskola, nem szabad ezen meglepődni. Az ellenzéket „a hatalom mestereiként” jellemezte, akik nem ismernek kíméletet és könyörületet. A parlamenti ülésen szerinte sistergett a gyűlölet, az ellenzék láthatólag nem tartja jónak a járványkezelést. De most túl messzire mentek, emberéletekről van szó – mondta a miniszterelnök.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán Viktor úgy nyilatkozott: van annak valami szépsége, ha közösen tudunk döntést hozni

A döntés felelőssége a miénk, nem azt a célt szolgálja, hogy mások hozzák meg a döntéseket. Tehát a felelősség helye teljesen egyértelmű, ez most is így lesz: az újranyitás döntését a kormány vállalja. Azonban az a jó döntés, amelyben minél többen egyetértenek. Sokat segítenek az emberek, ezen keresztül saját magukon is

– jelentette ki. Beszámolt róla, hogy egy nap alatt 120 ezren töltötték ki a konzultációs kérdőívet. Hozzáfűzte: ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet az újraindítás.

Orbán Viktor a harmincéves visegrádi együttműködést is méltatta. Úgy látja, Szlovákiának stratégiai szerepe van, Lengyelországnak pedig tőkesúlya. Azt mondta:

Ezért dolgozom azon, hogy minél szorosabb legyen az összeköttetés; nekünk, magyaroknak hozzá kell férnünk a 40 milliós lengyel piachoz. Az együttműködés történelem, gazdaság és politika is, de elsősorban hivatás.

A miniszterelnök reggel adott interjúja olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon is.