Rusvai Miklós: Ha nincs vakcina, sosem leszünk túl a koronavíruson

2021.02.19. 09:04

Rusvai Miklós víruskutató volt a Kossuth rádió péntek reggeli műsorának vendége, aki a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről fejtette ki a véleményét:

A koronavírus gyors mutálódása nem új keletű dolog, ez jellemző rá. Több ezer fajtáját és több tízezer mutánsát ismerjük. Ez, amivel most az emberiség küzd, csak egy a sok közül. Sokszor csak egyetlen ponton változik a 30 ezer kódból álló genetikai anyaga, de ez elég, hogy már mutációról beszéljünk. A legtöbb változás azonban szerencsére nem befolyásolja azokat a funkciókat, amelyek ránk veszélyesek.

Kapcsolódó

Rusvai Miklós: a százszázalékos védettség csak elméletben fordul elő

A teljes védettséget még egyetlen vakcinánál sem sikerült bizonyítani.

A szakember arról is beszélt, hogyan lehet meggátolni a koronavírus mutálódását.

Késleltetni a mutálódást úgy lehet, hogy a vírus szaporodását próbáljuk meggátolni, és csökkentjük a fertőzöttek számát. Ezért fontos a vakcinázás. Ha nem lenne vakcina, akkor sosem tudnánk utolérni a vírust. Világszerte nyájimmunitásra van szükség. Ekkor mondhatjuk, hogy a mutációk valószínűségét a minimálisra csökkentettük. Ez azonban idén biztosan nem fog bekövetkezni

– mondta Rusvai Miklós, aki szerint a dél-afrikai mutáns vírus a legveszélyesebb, ez már részben megváltoztatta a tüskefehérjét is. Az oltások, amelyek a hagyományos koronavírus ellen jók, 94 százalék helyett csak 84 százalékosak ellene. Hozzátette: a harmadik hullámot nem fogjuk megúszni, hiszen már benne vagyunk, de reméli, hogy a december elejei számok nem köszönnek majd vissza.

Kapcsolódó

Az ismert magyar víruskutatónál a Pfizer vakcinája áll az első helyen, a kínai csak a harmadik

Márciusban oltathatjuk magunkat kínaival vagy októberben amerikaival.