Ujhelyi István: A kormány titkolja az oltási információkat

2021.02.19. 14:24

Egy hónap után válaszolt Müller Cecília Ujhelyi István kérdéseire. A szocialista képviselő már tavaly november óta próbálja kikérni a teljes és átfogó oltási tervet, azonban – mint írja Facebook-oldalán – a hónapok óta tartó levelezések során kiderült, hogy azért egyik minisztérium sem, még az egészségügyi tárca sem vállalja a felelősséget. Az országos tiszti főorvos most azt írta vissza Ujhelyi Istvánnak, hogy személyesen ő a felelős gazdája az oltási tervnek.

Müller Cecília közölte azt is a képviselővel, hogy az adatigénylést elutasítja, mert, ahogy fogalmazott, „az oltási stratégia teljes dokumentuma a járvány kezelésére vonatkozóan további jövőbeli rövid, közép- és hosszú távú döntések alapjául szolgál”. Ujhelyi István szerint hazugság, amikor a kormány és az operatív törzs azt állítja, hogy az oltási terv elérhető mindenki számára a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, mert

maga Müller Cecília most ismerte el, hogy a közzétett oltási sorrend nem egyenlő az oltási tervvel.

Korábban Szél Bernadett szintén közérdekű adatigénylés formájában akarta kikérni a magyar oltási tervet, kérését azonban Müller Cecília elutasította szinte ugyanazzal az indokkal, mint amellyel Ujhelyi Istvánt. Az országos tiszti főorvos Szél Bernadettnek azt írta, hogy a terv „további jövőbeli döntések alapjául szolgál”, ezért nem adható ki. A politikus akkor megjegyezte azt is, hogy a dokumentum például Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban, Romániában, de Lengyelországban is nyilvános.

Ujhelyi István megkérdezte azt is, hogy ha a tömeges oltáshoz elegendő vakcina érkezik, akkor pontosan hány embert és mennyi idő alatt lesz képes a magyar ellátórendszer beoltani, erre azt a választ kapta az országos tiszti főorvostól, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ebben az ügyben „nem minősül adatkezelőnek”. A politikus véleménye szerint ezt kétféleképpen lehet lefordítani: vagy úgy, hogy Müller Cecíliának fogalma sincs a válaszról, vagy pedig úgy, hogy „nem volt jobb szövege”, ezért ezzel az egyszerű jogászkodással lökte el magától a kötelező válaszadást.

Müller Cecília egyébként a múlt hét elején úgy bukott le, hogy elküldött egy levelet kollégáinak, és a címzettek között felejtette Hadházy Ákost is, aki egy uniós projekt dokumentációjára lett volna kíváncsi. Mint az ismeretes, az országos tiszti főorvos azt kérdezte, nincs-e jobb szövegük a képviselőnek szánt válaszlevélnél. Közben a politikustól időt kért, és a 45 napra meghosszabbított válaszadási határidőre hivatkozott. Majd miután valószínűleg észrevette, hogy félrement a levél, vissza akarta azt hívni.

Ujhelyi István szerint az Orbán-kormány titkolja az információkat, és csúsztatásokkal befolyásolja a nyilvánosságot, ami úgy véli, nem „felelős viselkedés”, hanem „egyszerűen aljas”.