Vitézy Dávid nem szeretné, ha elzárnák a Blahát a villamosoktól

2021.02.19. 16:44

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója azt kéri, hagyják szabadon a villamos átvezetésének útját a Blaha Lujza téren – derül ki a közösségi oldalára feltett legújabb posztjából. A tér új tervei ugyanis elépítik a Népszínház utcai villamosoknak a térre való kivezetését, távlatban pedig a Rákóczi út felé való meghosszabbításának lehetőségét.

Vitézy Dávid azt sérelmezi, hogy az „elépítéssel” ellehetetlenül mindenféle, a Rákóczi úti villamostervezéssel kapcsolatos elképzelés. A BKF vezérigazgatójának posztjából azonban kiderül hogy

a döntés a Városháza kezében van,

amely szerinte korábban azt képviselte, hogy a Blaha rendbetétele „épp hogy megnyitja” a villamosépítés lehetőségét.

A döntés mégiscsak most születik meg a Városházán és a BKK-ban arról, mi épül meg a Blahán. A kivitelezési tender folyamatban van, vagyis most dől el, akadályozza-e majd a tér felújítása során létrejövő műszaki tartalom a jövőben a villamos útvonalát, vagy sem.

A város érdekét szem előtt tartva kéri, ne politikai játszmák legyenek meghatározóak a tér megújításában, inkább konstruktív kíván lenni, ezért annyit javasol, ne legyenek fák és szökőkutak a lehetséges villamosátvezetés útjában.

Mint ahogy korábban az Index már írt arról, hogy még az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani metróaluljáró, valamint a Somogyi Béla utca felújítása. A rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd – közölte még januárban a Budapesti Közlekedési Központ.