Luxusautóknak tart fenn méregdrága parkolóhelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

2021.02.20. 13:07

Két tisztségviselőjének fix rendszámra szóló parkolóhelyet bérel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az ország egyik legdrágább irodaházában, a budapesti Bank Center mélygarázsában – írta meg a Telex. A lap egyik olvasója jelezte, hogy egyik helyen egy Jaguar típusú autó, a másikon egy Lexus (ezt a kamara elnöke szokta használni) szokott parkolni.

Mint az ismert, az MKIK 150 millió forint bérleti díjat fizet a Bank Centerben lévő irodái után. Ezt a kamara a Telex kérdésére nem cáfolta, de nem is erősítette meg. A két fix parkolóhely költségéről sem mondtak konkrétat, csupán annyit, hogy csak az MKIK szakmai munkájával kapcsolatos kérdésekre válaszolnak, egyéb vonatkozásban nem kívánnak élni a megjelenés lehetőségével.

A Telex ezt követően érdeklődött a Bank Center ügyfélszolgálatán, hogy mennyibe kerül, ha két autóval a mélygarázsban akar valaki parkolni. Azt válaszolták: nettó 180 euróba kerül egy nem helyhez kötött, általános parkolóhely bérlése, fix parkolót csak a házban irodát bérlők kaphatnak. Mint kiderült, ezek a parkolók 20-30 százalékkal drágábbak a parkolóházak általános díjszabásainál.

A közölt adatok alapján csaknem kétmillió forintra jön ki a két gépkocsi parkolóhelye.

Egyébként azért is érdekes az ügy, mert korábban a kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó elengedni a járvány miatt veszteséges kisvállalkozásoknak az ötezer forintos évi kamarai hozzájárulást, mert az szerinte nem nagy összeg, és aki ennyit nem tud kifizetni, az ne vállalkozzon. Parragh László, mivel sok embert megsértett ezzel, elnézést kért a kijelentése miatt. 

Pénteken az Index is írt arról, hogy a hvg.hu megszerezte azokat a kétmillió forint feletti szerződéseket, amelyeket a MKIK kötött 2012 óta. Ezekből a többi között kiderült, hogy a kamara mentális felkészítésre 60 millió forintot, infografikákra 34 millió forintot költött, többször is utaztak São Paulóba és Helsinkibe is.