Elengedték a koronavírus-gyógyszerrel ügyeskedő budapesti orvost

2021.02.21. 07:56 Módosítva: 2021.02.21. 12:16

Szabadon engedte a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája azt a budapesti orvost és társát, akik a megalapozott gyanú szerint koronavírusos betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedtek. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azonban nem tartja elfogadhatónak a döntést, ezért fellebbezést jelentett be. Álláspontjuk szerint a bűncselekmény súlyát fokozza, hogy az orvos visszaélt a járványhelyzettel, és tartanak attól, hogy tettét megismételné – közölte az ügyészség.

Korábban az Index is megírta, hogy a budapesti orvosnak munkaköréből adódóan hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. Ezek kizárólag kórházban és szigorúan csak orvosi felügyelet mellett adhatók. A megalapozott gyanú szerint az orvos egy korábbi páciense közreműködésével a betegeknek pénzért, jogellenesen értékesítette a készítményeket.

Még csütörtökön a Fővárosi Nyomozó Ügyészség összehangolt akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat embereivel és a Készenléti Rendőrség egységeivel közösen öt gyanúsítottat hallgatott ki, az orvost és bűntársát őrizetbe vették. Az orvost vesztegetéssel és sikkasztással is vádolják. A bűntársa beismerő vallomást tett, akinek az ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta. A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, de úgy döntött, hogy a két gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az RTL Klub híradójának értesülése szerint az eset a Szent László Kórházban történt. Szintén a híradó számolt be arról, hogy pénteken őrizetbe vettek egy 42 éves férfit, aki a gyanú szerint hamis igazolásokat adott ki harminc személynek, hogy soron kívül, jogosulatlanul kapják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség lapunk érdeklődésére vasárnap délelőtt cáfolta ezt a hírt. Mint írták, az üggyel összefüggésben megjelent sajtóhírekkel ellentétben más orvos gyanúsítására, őrizetbe vételére sem a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, sem más nyomozó hatóságnál nem került sor.