Pedagógusoknak hirdetnek ingyenes koronavírus-szűrést

2021.02.22. 12:35

A fertőzésveszélynek erősen kitett iskolai pedagógusok és óvodai nevelők számára hirdet koronavírus-szűrési lehetőséget a Generali a Biztonságért Alapítvány. Az ingyenes tesztelésre az ország minden olyan állami oktatási intézménye jelentkezhet, ahol egyszerre legalább negyven pedagógus igényelné a lehetőséget, de több tagintézmény együtt is pályázhat.

Az antigén-gyorstesztelést helyben, az alapítvány szűrőbuszaiban végzik el, és a résztvevők 15 percen belül az eredményt is megtudhatják majd.

Az egészségügyben dolgozók és a zárt intézményekben élők mellett a koronavírus-fertőzés kockázata leginkább azoknál magas, akik nap mint nap sok emberrel találkoznak, így a pedagógusok és óvodai dolgozók is a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak

 – áll a meghirdetett akció indoklásában.

Az alapítvány már tavaly is meghirdette a pályázatot, amire óriási volt az érdeklődés: júniustól év végéig összesen közel hetven alkalommal szálltak ki a modern diagnosztikai eszközökkel felszerelt szűrőbuszok gyermekotthonokba, valamint oktatási-nevelési intézményekhez, ahol összesen több mint 2500 pedagógus tudhatta meg, hogy elkapta-e a fertőzést.

Két szűrőbuszunkkal az év során gyakorlatilag bejártuk az országot, hiszen az oktatás-nevelésben dolgozó, egyébként is leterhelt pedagógusok munkáját azzal tudjuk a legjobban segíteni, ha minél több intézménynél biztosítjuk a gyors, helyben történő szűrés lehetőségét 

– foglalta össze a tavalyi évet Olt Boglárka.

 

Még pontosabb gyorstesztekre váltanak

A pályázatok értékelésénél az Alapítvány figyelembe veszi a gyerek- és pedagóguslétszámot, azt, hogy milyen járványügyi besorolású megyében van az intézmény, illetve hogy milyen járványügyi előzmények voltak az adott óvodában vagy iskolában. 

Idén az Alapítvány antigéntesztekre cserélte le a tavaly használt, antitesteket szűrő gyorstesztjeit, ezek ugyanis egy korábbi, fertőzőbb szakaszában tudják kimutatni a vírust, így még hatékonyabban gátolhatják a fertőzés továbbadását. A tesztelést ezúttal is képzett egészségügyi szakasszisztensek végzik.