Meghalt a segesdi férfi, elhamvasztották, és még csak nem is szóltak az édesanyjának

2021.02.22. 10:39

Csak 2020 novemberében értesítették a hatóságok fia haláláról a Segesden élő édesanyát, hogy hónapokkal korábban öngyilkos lett a fia Spanyolországban, és a hozzátartozói hozzájárulása nélkül elhamvasztották. A férfira, a harminckét éves Mátés Gergőre felakasztva találtak rá a spanyol hegyekben. Öngyilkos lett.

A férfit azóta nem találta a családja, hogy 2019 karácsonyán összeveszett bolgár barátnőjével, és hajnalban elment szórakozni otthonról. A lap szerint a barátai látták kéregetni az utcán, ezért azt gondolták, hogy talán megpróbál hazajutni Magyarországra. A hatóságok végül 2020 májusában találtak rá holttestére a közeli hegyekben, egy kilátó közelében. Genetikai vizsgálat erősítette meg a kilétét, és hogy 

valamikor karácsony és tavasz között felakasztotta magát. 

Azonban hiába derült ki májusban az öngyilkosság, a férfi édesanyja, Valéria csak kilenc hónappal később tudta meg, hogy meghalt a fia, és el is temették. 

Csak november végén kaptam egy levelet, hogy elhamvasztották a fiamat. Senki nem kérdezett meg, hogyan szeretném eltemetni, a beleegyezésem nélkül elhamvasztották

– nyilatkozta a megtört édesanya.

A férfi hamvait a barátnője hozta haza karácsonykor egy urnában, de a halotti anyakönyvi kivonat nélkül nem tudta eltemetni. A konzulátuson hiába keresték a dokumentumokat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium két és fél hónapig nem adott az anyának tájékoztatást az okiratokról. 

Végül a bulvárlap érdeklődése gyorsította fel a folyamatot. Két nappal a lap érdeklődése után a Magyarországra érkezett dokumentumokat a Konzuli Szolgálat továbbította Valériának, aki így végre el tudta temetni a fiát. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a járvánnyal magyarázza az eljárás lassúságát, a pandémia ugyanis fennakadást okozott a konzuli szolgálat működésében. Erre hivatkoztak a spanyol hatóságok is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport