Tárgyalótisztek tesztelik, hogy az orvosok elfogadják-e a hálapénzt

2021.02.23. 13:46 Módosítva: 2021.02.23. 13:47

Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. Váradi Piroska, az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának vezetője az ellenőrzéssel kapcsolatban adott terjedelmes interjút a Népszavának.

Január 1-jétől a vesztegetés jogszabályi tényállása kibővült a Büntető törvénykönyvben a hálapénzzel, ezzel a nappal állt fel ötven fővel az ellenőrzést végző új főosztály is. 

„A pontos munkamódszerek még formálódnak” – mondta Váradi Piroska a Népszavának. Azt azonban megerősítette – amiről korábban az Indexnek is írt az NVSZ –, hogy olyan, a valóságban is előforduló szituációkra lehet számítani, amelyeknek az egyik résztvevője a főosztály munkatársa, egy úgynevezett „tárgyalótiszt” lesz, akit erre a feladatra speciálisan kiképeztek.

Váradi Piroska hozzátette: nem fedett nyomozóról, nem beépített ügynökről van szó. A másik fél pedig nyilván az egészségügyben dolgozó.

Azt teszteljük, elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy teszt. Nem lépre csalás, nem csőbe húzás. Erre garancia, hogy a megbízhatósági vizsgálat szigorú ügyészi felügyelet alatt zajlik

– fogalmazott a főosztályvezető.

Ezen túl azonban konkrétumokat nem árult el a lehetséges szituációkról, mert ezek nem nyilvános információk. 

Arra ugyanakkor kitért, hogy minden ügy egyedi elbírálás alá esik, és végső soron a bíróság mondja ki, hogy egy ráutaló magatartás alkalmas-e a bűnösség kimondására. Az NVSZ új főosztálya csak feljelentést tesz. Alapesetben három évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság a hálapénzt elfogadót.

A betegek nem tartoznak a vizsgálati körbe, de ha hálapénzt adnak, elkövetik a vesztegetés bűncselekményét, ugyanúgy büntetendők.

Ellenük ugyanúgy büntetőeljárás indul, ha feljelentés érkezik a nyomozóhatósághoz. Az orvosokat, egészségügyi dolgozókat nem terheli feljelentési kötelezettség.

Külön problémája ennek a bűncselekménytípusnak, és ez nehezíti is a felderítést, hogy minden érintett érdekelt abban, hogy ne tudódjon ki

– mondta Váradi Piroska. Vannak azért erre is technikáik, de konkrétumokat szintén nem említhet.