Nem kevesen kérik: gyermekük hadd járjon még óvodába

2021.02.23. 11:54

Lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások. Az Oktatási Hivatalhoz 16 480 halasztási kérelem érkezett január közepéig. Ezek döntő többségét már elbírálta a hivatal. A meghozott döntések 96 százaléka helyt adott a szülők kérelmének, és lehetővé tette további egy évre a gyermekek óvodai nevelésben való részvételét. Szakértő kirendelésére csak az eljárások mintegy felében volt szükség, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján. 

Kapcsolódó

Alapjogi problémákat talált az ombudsman az iskolaérettség szabályainál

Az iskolakezdés halasztását célzó eljárás szinte minden állomásánál talált aggályos elemeket a vizsgálat.

A tankötelezettség korábbi megkezdését 237 esetben kérelmezték, a hivatal ezek többségének is helyt adott; a gyermekek 6. életévük betöltését megelőzően már iskolába járhatnak.

Kapcsolódó

Ovisból alsós – az Index szájbarágója az iskolaérettségről

Összeszedtünk mindent, szabályokat, határidőket, tippeket, hogy mi mindent tehet a szülő, ha még egy évig az óvodában tartaná a gyermekét. Szájbarágó a rugalmas iskolakezdés eltörléséről.

Az Országgyűlés döntése értelmében 2020 januárjától csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Határoztak arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól.