Mit kell tudni a kínai vakcináról?

GettyImages-1230671584
2021.02.23. 21:31 Módosítva: 2021.02.23. 22:14
A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett szerdán indul az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is. Az eddig hazánkba érkezett, 275 ezer ember oltáshoz elegendő oltóanyagot már kiszállították a kormányhivatalokba, és a háziorvosok is megkezdik a beadását.

Magyarország összesen ötmillió adag kínai vakcina beszerzésére szerződött, amely több hónap alatt fog megérkezni. Az első szállítmány február 17-én landolt, abból kezdődik meg most az oltás – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Mint írják, a kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok, ehhez hetente frissülő listákat kapnak a praxisukban regisztrált idősekről. A háziorvosok értesítik az általuk kiválasztott oltandókat az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet az orvosi rendelő vagy mozgásképtelen idős embernél annak otthona is.

A Sinopharm 18 év felett korhatár nélkül adható. A tájékoztató szerint biztonságos és hatásos vakcina, és nagy előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki, mert a vírus teljes, elölt változatát tartalmazza. Így jobban megmozgatja az immunrendszert, és nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – írják, hozzátéve, hogy a Sinopharm ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza vagy a gyermekbénulás elleni vakcinák.

A kormányzati tájékoztató oldalon összegyűjtöttek mindent a kínai vakcináról, íme, a legfontosabb tudnivalók:

Sinopharm-vakcina összetétele

Inaktivált SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcina alumíniumhidroxid-adjuvánssal.

Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid–19 ellen.

Kinél alkalmazható a védőoltás?

A Sinopharm-vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Okoz–e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

Hány adag szükséges a védettséghez?

A védettség kialakulásához 2 adag, 21–28 nap időközzel történő beadása szükséges. Magyarországon 28 nap különbséget tartunk a 2 oltás beadása között.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Felcserélhetőség

A Sinopharm-vakcina nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag Sinopharm-vakcinát, meg kell kapniuk a második Sinopharm-vakcinát is az oltási sorozat befejezéséhez.

Kaphat-e oltást, aki átesett Covid–19-betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen, és már meggyógyultak abból.

Szükséges-e antigéngyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Bizonyos, elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a Sinopharm-vakcina beadása ellenjavallt. Amennyiben krónikus betegsége megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott, megkaphatja az oltást. Az oltó orvos dönt arról, hogy a Sinopharm-vakcina alkalmazható-e az oltandónál.

Beadható-e együtt másik védőoltással?

A Sinopharm-vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

Várandósság

Várandósság alatt az oltás ellenjavallt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Szoptatás

Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

Hogyan történik az oltás?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a háziorvosoknál. Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja, és az oltás beadásáról dönt.

Az oltás ellenjavallatai

  • Akut lázas betegség.
  • A Sinopharm-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.
  • A Sinopharm-vakcina első adagja után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot.
  • Nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, illetve kórtörténetben szerepelő túlérzékenység.
  • Várandósság.
  • Szoptatás.
  • 18 évnél fiatalabb életkor.

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés.

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, amelyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek a https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas oldalán. Oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni a következő: okne@nnk.gov.hu e-mail-címre küldve.

Lakossági tájékoztató a vakcináról ide kattintva olvasható

(Borítókép: Sinopharm-vakcina. Fotó:  Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)