Ezeket jobb, ha tudja a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról

2021.02.23. 13:07

Január végén lezárult az egészségügyben dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása. Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdték el oltani. Február második hetében, az AstraZeneca-vakcinával megkezdődött a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása is – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon

Ez alapján a háziorvosok listát kapnak a praxisukhoz tartozó 60 év alatti krónikus betegekről, értelemszerűen tehát őket is a háziorvosuk értesíti az oltás időpontjáról és helyszínéről.

Hogy ki és mikor kerül sorra az oltási rendben, nagyjából a háziorvostól függ, ugyanis az ő feladata eldönteni, hogy a krónikus betegei közül kiket tart indokoltnak elsőként beoltani.

A népszerű tévhitekkel ellentétben

az oltás nem okozhat koronavírus-fertőzést,

és különösen ajánlja a hatóság az idős, krónikus betegeknek is, ugyanis a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. 

Magyarországon jelenleg csak a hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatásos oltóanyagokat alkalmazzák a háziorvosok, de mindig az aktuálisan rendelkezésre álló vakcinával történik. Ezek az alábbiak:

  • A Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. Hazánkban 18 év felett alkalmazzák.
  • A Moderna-vakcinánál az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást. 18 év felett alkalmazzák.
  • A Szputnyik vakcinánál az első oltást követő a 21. napon kell beadni a második oltást. A regisztrált idősebb, krónikus betegséggel nem rendelkezőket kezdik el vele oltani.
  • Az AstraZeneca-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegek oltását kezdték.

Kiemelték, hogy az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, és

az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni.

Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni, akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni. Ha teheti, a beleegyező nyilatkozatot kinyomtatva és kitöltve vigye magával, így kicsit meggyorsíthatja az adminisztrációt. 

Érdemes arra is készülni, hogy valószínűleg várni kell egy kicsit, az oltást követően ugyanis legalább 15-30 percig meg kell figyelni a beoltottakat, hogy esetleg fellép-e náluk oltási reakció.

Nagyon fontos, hogy az oltásemlékeztető kártyát vigye magával a második alkalomra is, ugyanis azon az orvosa számára szinte létfontosságú információk szerepelnek. 

Jó tudni, hogy a koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség.

Megjegyzik, hogy már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.