Koronavírus: megduplázódott a halottak száma egy nap alatt

2021.02.23. 08:49

1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormányzati tájékoztató oldal. 

Elhunyt 103, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a halottak száma a hétfői adatokhoz képest több mint duplájára nőtt.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő.

Emelkedett mintegy 93 fővel a kórházi ellátásra szorulók száma is, most 4582 koronavírusos beteget ápolnak az intézmények. Közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen, tegnap óta két emberrel nőtt a számuk. 

Eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával).

Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Utóbbi korcsoport oltási tudnivalóiról tegnap délután tett közzé részletes tájékoztatót a koronavirus.gov.hu oldal. 

Az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, kedden pedig ki is hirdették azt. Emlékeztetőül: hétfőn a képviselők 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében és 1 tartózkodással (a kétharmados rendelkezéseket), illetve 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében és 0 tartózkodással (a minősített rendelkezéseket) fogadták el Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztését.

Közben hétfőn, az éj leple alatt érkezett százezer Szputnyik V vakcina Magyarországra, ezt a külügyminiszter közölte Facebook-oldalán. Kedden Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig – szintén kedd reggel – megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz. 

A háziorvosok pedig azt mondják, hogy egyelőre nem igazán látják, hogy hogyan fognak ennyi vakcinát eloltani, a többletmunkáért pedig nem kapnak plusz pénzt.   • Hírek
  • Támogatások