A felelősöknek kell állniuk a leomlott egri várfal helyreállítását

2021.02.23. 14:02

A várban múlt szerdán leomlott támfalszakasz ügyét jogi útra terelve megkeresi a felelősöket, és az adófizetők helyett velük térítteti meg a költségeket, ezért nem is igényel állami vis maior támogatást Eger önkormányzata – mondta sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) aláhúzta: az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy 

nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézte elő az omlást, ezért határoztak így.

A további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét rendkívül szűkös pénzügyi mozgástere ellenére is megelőlegezi a város, ám azt és a helyreállítás költségeit végül a felelősöknek kell kifizetniük. „Ezzel a politikai döntéssel a nehezebb utat választjuk ugyan, ám szeretnénk precedenst teremteni és példát mutatni a közpénzek felelős felhasználására” – jelentette ki.

Megjegyezte: mindez azért is fontos mert a Modern városok program részeként a várban hamarosan legalább 3,5 milliárd forint összértékben kezdődnek jelentős fejlesztések, és fontos, hogy a jövőben sem ezek, sem más egri beruházások ne jussanak hasonló sorsra.

Szólt arról is, hogy "erős presszióval" próbálták arra ösztönözni, az állami vis maior alapból igényelt forrással oldja meg ezt a helyzetet, ám az egri városvezetés bírósági eljárás keretében szeretné tisztázni a káreset okait és megtalálni annak felelőseit.      A felelősöket el kell számoltatni, a hibákat fel kell tárni, a költségeket pedig a felelősökkel kell megfizettetni - hangsúlyozta, megjegyezve: ez minden egri és a helyi önkormányzat közös érdeke.

Mirkóczki Ádám közölte, a helyhatóság és a kivitelezésben részt vevők hosszú ideje jelezték, hogy nincs megfelelő állapotban a 2016-ban elkészült és átadott Szép-bástya.

A beruházás 5 éves garanciális ideje az omlás előtt mintegy két héttel járt le

- fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy biztosítás van az épületen, a káreseményt a biztosítónak jelentették. Kedden kért árajánlatot az önkormányzat az omlás által érintett rész állagmegóvására és a további károk megelőzéséhez szükséges munkákra, amelyek összege várhatóan több tízmillió forintra rúg majd, míg a teljes és végleges helyreállítás költségét több száz millió forintra becsülik - tette hozzá a polgármester.

Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.  • Hírek
  • Lakáshitel