Simonka György szerint ha őt ellehetetlenítik, oda a kétharmad

2021.02.23. 10:27 Módosítva: 2021.02.23. 21:21

„Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság” – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő közleményében.

A politikus hozzátette, hogy egy bűnöző négy évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogát, ezzel a vallomással pedig a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményei felelőssége alól. Hangsúlyozta, hogy kérte a mellékelt levél alapján, hogy jelen lehessen a bizottsági ülésen, azonban a meghívót csak késve kapta meg.

Az Országgyűlés 174 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal felfüggesztette Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát hétfőn. Nemmel szavazott Turi-Kovács Béla és tartózkodott Simon Miklós fideszes képviselő. Hargitai János, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke elmondta: a testület egyhangúlag döntött a mentelmi jog felfüggesztését célzó beadványról. Jelezte, hogy közvádas ügyről lévén szó a bizottság tartotta magát a szokásjoghoz.

Simonka György hétfőn levelet küldött az Országgyűlés mentelmi bizottságának, melyben az ellene folyó eljárást politikai indíttatásúnak nevezi. Mint írja:

a mentelmi bizottság korábbi gyakorlata szerint mintegy automatizmus, hogy az úgynevezett magánvádas ügyekben megtagadja a mentelmi jog felfüggesztését, míg úgynevezett közvádas ügyekben helyt ad a kérelemnek. Joggal remélem, hogy jelen ügyemben nem csak ezen bizottsági szokásjog alapján történik döntés, hanem érdemi és konkrét vizsgálat után jogászok által megvizsgált jogi döntés születik.

Arra hivatkozik, hogy csupán a mentelmi jog felfüggesztése után végezhetők nyomozati cselekmények, ő pedig az iratok ismeretében úgy tudja, hogy ilyen cselekmények már mentelmi jogának megszüntetése előtt is történtek.

Hozzátette, hogy ez a módszer

alkalmas lehet arra, hogy országgyűlési képviselői és parlamenti munkámat akadályozza, ellehetetlenítse, a kétharmados szavazások ellehetetlenítése is felmerülhet.  • Hírek
  • Lakáshitel