Varga Judit elújságolta a nemzeti konzultációt az Európa-ügyi minisztereknek

2021.02.23. 19:56

A tagállamok folyamatos párbeszéde a hatékony európai együttműködés záloga − jelentette ki Varga Judit kedden Facebook-oldalán hozzátéve, hogy ebben Magyarország mindig partner lesz.

Az igazságügyi miniszter bejegyzésében beszámolt róla, hogy kedden ülésezett az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa, és az EU Európa-ügyi minisztereivel több fontos témát vitattak meg. A  koronavírus okozta kihívásokkal kapcsolatban az ülésen elmondta, hogy Magyarországon országos konzultáció keretein belül kérik ki az állampolgárok véleményét a korlátozásokról és az újraindítás lehetőségeiről.

Az európai demokráciáról szóló cselekvési tervvel összefüggésben is maradtak fenn vitás kérdések. Mint írta, a cselekvési terv pontjai közt szerepel a demokratikus részvétel előmozdítása. Példaként említette meg az európai polgári kezdeményezéseket, köztük a több mint egymillió aláírást szerző Minority SafePack kezdeményezést is, amit az Európai Bizottság korábban elutasított.

A „migrációs kihívások hatékonyabb kezelésének érdekében” a magyar kormány elengedhetetlennek tartja, hogy az EU különös figyelmet fordítson a nyugat-balkáni régióra − szögezte le a miniszter.