Bajban a nyíregyházi kórház is, fel akarnak állni az orvosok

2021.02.24. 15:19

Több szakellátás is megszűnhet a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, mert az orvosok nem akarják aláírni az új munkaszerződést az átlépésről az egészségügyi szolgálati jogviszonyba. A Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály orvosai levelet írtak az intézmény főigazgatójának, amelyben világossá tették, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem tudják elfogadni a szerződést.

A levelet először Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közé Facebook-oldalán, de megosztotta Földi István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei alelnöke is. A politikus szerint „bajban van” a megye a „Fidesz-kormány ámokfutása” miatt, úgy véli, „Orbán és bandája” tönkreteszi a nyíregyházi egészségügyi ellátást. 

Az orvosok arról is írnak a levélben, hogy nem értenek egyet a felkínált szerződés elemeivel, a díjazás mértékével és a munkaidő szervezésének módjával sem. Közben nyilvánosságra került egy másik levél is. Ebben a

sebészeti osztály, a szülészeti-nőgyógyászati osztály, és az urológiai osztály szakorvosai is nyilatkoznak arról, hogy ők sem hajlandók aláírni a munkaszerződést.

Megemlítik, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyba való átlépés és az ügyeletszámítás több területen jövedelemkiesést jelent számukra, amelyek kompenzálást a kórház nem vállalja fel. Mint azt írják, nemcsak a munkavégzés, de még az ügyeletei díj, valamint a pihenőidő számításának pontos módja sem világos. És sérelmezik azt is, hogy a másodállás (magánrendelés) engedélyeztetése is bizonytalan.

Közben egyébként szerdán reagált a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház is Facebook-oldalán. Azt írták a bejegyzésben, hogy „nincs veszélyben a betegellátás biztonsága”, és hogy „megtévesztő volt a tárgyalások során kiszivárogtatott levél”. Kiemelik, hogy a sebészeti szakmák által kezdeményezett egyeztetéseken mindegyik fél a további biztonságos ellátás fenntartására törekedett, a megegyezés pedig megszületett. Azt is hozzátették, hogy

a folyamatban lévő tárgyalások szakaszában nyilvánosságra hozni az ellátások felfüggesztésének vízióját rémhírkeltés, ami súlyosan megingathatja betegeink bizalmát egy olyan helyzetben, amikor egyre több a koronavírusos beteg, és nagy kapacitásokkal szervezzük az oltásokat a lakosság védelmének érdekében.

Korábban a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás orvosai is fel akartak állni, mert ők sem voltak elégedettek a munkaszerződéssel, kedden azonban sikerült rendezni a vitás kérdéseket. Bár a megállapodás részletei nem ismertek, annyit közöltek, hogy „minden akadály elhárult”, és zavartalanul tud működni a betegellátás. 

Az egészségügyi dolgozóknak ezen a héten kell aláírniuk az új munkaszerződést, amivel a jövő hónaptól tovább dolgozhatnak a közellátásban.