Pénzért vett OKJ-s vizsgát, elítélték vesztegetésért

2021.02.24. 13:40

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosbítást kér egy szakképesítést pénzért áruló OKJ-s vizsgabizottsági elnök és az őt megvesztegető férfi ügyében − tájékoztatta az MTI-t az ügyészség. A nő 2013-ban Zuglóban felkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy nem rendelkezik élelmiszer- és vegyiáru-eladói képesítéssel, ezért felajánlotta, hogy pénzért képesítést igazoló bizonyítványt szerez neki. A férfi az ajánlatot elfogadta.

Ezután egy ismeretlen férfi a kereskedelmi záróvizsgán a vesztegető kereskedő helyett levizsgázott a személyi okmányaival, majd a nő OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki, amit a személyi okiratokkal együtt 160 ezer forintért a vegyeskereskedést üzemeltetőjének átadott.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberi ítéletével a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki, és harmincezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az OKJ-s vizsgabizottsági elnököt szintén bűnösnek találták, két év négy évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Ezenkívül 160 ezer forint vagyonelkobzást is elrendeltek, és örökre eltiltották a vizsgáztatástól.

A fellebbviteli főügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság állapítsa meg: a vizsgabizottság elnökeként eljáró nő hivatalos személyként kért és kapott vesztegetési pénzt, illetve hamisított közokiratot. Kérték továbbá, hogy a szakképesítése igazolásáért vesztegető férfit ítéljék magasabb pénzbüntetésre. Kérték a nővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását is.

A két vádlott és védőik részben felmentésért, a büntetés enyhítéséért, illetve téves jogi minősítés miatt fellebbeztek.