Kommentekben ömlik a gyűlölet Vitray Tamásra

2021.02.24. 08:38

Ahogy korábban az Index is megírta, Vitray Tamás autóbalesetet okozott az Andrássy úton. A 88 éves sportriporter és műsorvezető több mint fél évszázada rendelkezik jogosítvánnyal; ahogy korábban nyilatkozta, egy régebbi közlekedési szabály élt a fejében, mikor áthajtott a záróvonalon.

Fizikailag szerencsére napról napra jobban van, viszont rengeteg támadás éri, hogy kora miatt, főleg egy baleset okozása után, el kellene venni tőle a jogosítványát.

Ahogy a Blikknek nyilatkozta, bántónak találja azt a nagy gyűlöletet, ami az eset kapcsán fellobbant az emberekben. Szerinte ez egy egyszerű rendőrségi ügy, ami szabálysértés miatt indult, és aminek nincs köze ahhoz, hogy vezethet-e vagy sem.

Közel hatvan éve autózom, nem volt eddig semmi gond, egy ilyen baleset pedig bárkivel megtörténhet.

Ám ezt sokan nem így gondolják, az Index-olvasók szavazatai alapján például egyértelműen kiderül, hogy sokak szerint szigorítani kéne a vezetői engedély megújításának szabályait. Viszont kevesebb ember venné el az idősektől automatikusan a jogosítványt, mint ahányan ezt az ötletet abszurdnak gondolják.

A Blikk megkérdezett két másik, nyolcvan év feletti ismert embert a témában, például Pásztor Erzsit, aki a Szomszédok című sorozatból ismert, és a máig közkedvelt karaktert, Janka nénit alakította. A 84 éves színésznőnek több mint ötven éve van jogosítványa.

Egyetlenegyszer volt balesetem, sok évtizede, ugyanis tüsszentenem kellett, lenéztem, hogy a kezembe vegyek egy papír zsebkendőt, és egy pillanat alatt megvolt a baj, nekihajtottam egy villanyoszlopnak. Az, amit most szegény Vitrayval csinálnak, ez a gyűlölethadjárat igazságtalan, nagyon sajnálom őt. Én is vezetek, és azt kell, hogy mondjam, a fiatalokkal szerintem sokkal több gond van az utakon, mint az idősekkel. Nonszensz lenne, ha elvennénk a jogosítványunkat, csak mert nem vagyunk már fiatalok. Szerintem nem a kortól függ egy ilyen baleset, ez bárkivel megtörténhet.

Bodrogi Gyula azon a véleményen van, hogy észre fogja venni, ha már nem vezet biztonságosan, és akkor majd a saját és mások érdekei miatt önként hagy fel a vezetéssel.

A lapnak nyilatkozott az ügyben Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, aki azoknak az embereknek a táborát erősíti, akik szerint nem lehet életkorhoz kötni, hogy ki meddig vezet biztonságosan.

 Láttam olyan középkorú sofőrt, aki kutyaütő módon vezetett, de olyan 70 éves idős bácsikát is, aki remekelt a volán mögött. Fontos, hogy a sofőrnek kellő és rendszeres önkiritkája legyen, és ha azt érzi, hogy nem jól működnek a reflexek, ha nem tud pillanatok alatt döntést hozni, akkor vonja le a kellő következtetést 

– állítja a szakértő, aki szerint a hozzátartozóknak is legalább olyan magas a felelőssége, hiszen ők tudják hamarabb észlelni, ha szerettük már nem vezet biztonságosan, és figyelmeztetni őt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport