Puskával fenyegetőző vadőr: Agyonlőlek a kutyáddal együtt!

2021.02.24. 10:00
Töltött puskával fenyegetett egy kutyasétáltató férfit egy dühős vadőr a Tolna megyei Iregszemcse határában kedd délután.

A rejtett kamerás felvételt a sértett egyik ismerőse küldte el szerkesztőségünkbe.

Védett erdőterületen sétáltatta agarát egy férfi Iregszemcse határában, amikor odament hozzá egy gyanakvó mezőőr. 

– Állami vadőrszolgálat! ezt a kutyát oda kikötözi! És pofa be!

– Dehogy kötöm!

A vadőr ezután a puskájáért nyúlt, hogy nyomatékosítsa felszólítását, majd azzal folytatta:

– Vagy kikötöd, vagy agyonlőlek!

Majd pár másodperccel később azt kérdezte a kutya gazdájától, hogy a védett területen akar-e vadat hajtani. Az ijedt férfi visszakozott, hogy ő csak a kutyát sétáltatja. A vadőr ezután újra fenyegetőzött: 

– Agyonlőlek a kutyáddal együtt!

Olvasói videó

A mezőőr ezután azzal érvelt, hogy két év börtön jár az illegális vadhajtásért. A feldühödött vadőr közben a puskájával hadonászott. Hiába visszakozott a kutya gazdája, hogy nem vadászni akarnak. A vadőr megtöltötte a puskát, hátrébb állt, és azt kérdezgette, hogy hol a csomag, amit megfogatott a kutyával. A férfi elmagyarázta, hogy kedvence azért zihál, mert melege van, majd továbbálltak. Természetesen a vadőré volt az utolsó szó, aki azzal búcsúzott: 

– legközelebb nem úszod meg ennyivel.

A kutyasétáltató férfi a Tamási Rendőrkapitányságon tett feljelentést. 

Az agár végig hangosan zihált a felvételen. Egy általunk megkeresett kutyaoktató szerint csak akkor liheg ennyire az agár, ha valóban hajtott valamit, mondjuk egy őzet. A neve elhallgatását kérő tréner elmondta, hogy ő 20 perc intenzív labdázással sem tudja így kifárasztani kutyáit. Az agár pedig úgy lihegett a videón, mintha össze akarna rogyni. A kutyaoktató megosztotta lapunkkal, hogy egyszer őt is megállította egy mezőőr, amikor póráz nélkül sétáltatta kutyáját egy másik erdőgazdálkodási területen. Megkérték, hogy használjon pórázt, mert azon a területen több kutya is széttépett néhány őzet, ők viszont nem így kívánják gyéríteni az állományt. 

Kapcsolódó

Elvette és magával vitte a szarvas a bácskertesi vadász puskáját

Egy életre megtanulhatta, milyen érzés űzött vadnak lenni.

Trófeagyűjtés? 

Az eset védett erdőterületen történt. A gím- és dámbikák tavaszi agancsváltása februárban kezdődik. Erre az illegális gyűjtők is készülnek, akik csapdákkal vagy csoportos hajtással vadásszák a trófeákat. A vadgazdálkodási szakértők szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy az illegális gyűjtők gyakran űzik az állatokat, a megzavart jószág pedig ilyenkor komoly veszélyt jelent a környezetre. Az engedély nélküli agancsgyűjtés a vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül. 50 000 forintos érték felett már bűncselekménynek számít, a vásárlás pedig orgazdaságnak minősül. De az illegális trófeagyűjtés pénzbírsággal, nem pedig agyonlövéssel sújtható. Persze azt nem tudjuk, hogy valóban tettenérés történt-e Iregszemcse határában.

2017-ben a hazai gímbikaállomány 34 500 jószágból, a dámbikaállomány pedig 12 ezer egyedből állt. A gímszarvas-populáció mintegy fele és a dámok jelentős része is a Dél-Dunántúlon található. Becslések szerint az agancsváltás idején elhullajtott trófeák értéke évente 5 és 7 milliárd forint között mozog.

Kapcsolódó

Ha agancsot talál az erdőben, ne vigye magával!

Ez ugyanis illegális és lopásnak számít. Ráadásul még veszélyes is.

Ön szerint tényleg csak sétáltatott a férfi?

  FRISSÍTÉS:

A rendőrség megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben, de szerda délelőttre ígértek részletes tájékoztatást, ami meg is érkezett szerkesztőségünkbe. Az esetet így foglalják össze.

Egy 46 éves medgyespusztai férfi tett feljelentést a Tamási Rendőrkapitányságon 2021. február 23-án a délutáni órákban ismeretlen tettes ellen, aki azt megelőzően megfenyegette őt. A sértett elmondása szerint a kora délutáni órákban a Nagykónyi-Medgyespuszta mögötti szántóföldön kutyájával sétált, amikor a másik férfi ordítozni kezdett vele, hogy hagyja el a területet, miközben többször is a levegőbe lőtt. A feljelentő az esetről videófelvételt is készített.

A Tamási Rendőrkapitányság munkatársai adatgyűjtésbe kezdtek, és rövid időn belül azonosították a felvételen szereplő személyt, egy 46 éves iregszemcsei lakost. A rendőrök a beszerzett bizonyítékok alapján előállították az egyik vadásztársaságnál hivatásos vadászként dolgozó férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az elkövetőnél tartott kutatás során a nyomozók lefoglaltak egy golyós- és egy sörétes lőfegyvert, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket, melyeket a hivatásos vadász igazolvánnyal rendelkező férfi engedéllyel tartott.

A rendőrök bevonták továbbá a vadász fegyvertartási engedélyét is. Az eset kapcsán a Tamási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán folytatják a büntetőeljárást, melynek során vizsgálják, hogy további bűncselekmények vagy szabályszegések megvalósultak-e.

Helyreigazítás
Tisztelt Olvasóink! 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Puskával fenyegetőző vadőr: Agyonlőlek a kutyáddal együtt! című írásunk eredeti szövegében tévesen szerepelt, hogy a történtekre a "Gyulaji Erdőgazdaság területén" került sor. Valójában az Iregszemcse határában történt esemény nem a Gyulaj Zrt. területén történt, és az abban említett személyek sem állnak semmilyen kapcsolatban a Gyulaj Zrt.-vel.