Idén online emlékezünk a kommunizmus áldozataira

2021.02.24. 08:25

A Nemzeti vértanúk emlékművét 2019 őszén állították helyre azok emlékére, akik magyarságuk megvallásáért vértanúkká, áldozatokká váltak. A Rákóczi Szövetség 2020 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapján, itt szervezi megemlékezését fiatalok részvételével. A rendkívüli körülmények miatt az idei megemlékezés online lesz.

Ugyanakkor abban bíznak a szervezők, hogy ebben a formában a Kárpát-medence több száz középiskolájának diákjaival és tanáraival együtt emlékezhetnek a kommunista diktatúra áldozataira – olvasható a Rákóczi Szövetség Indexnek eljuttatott közleményében. Mint írják, az online megemlékezést 2021. február 25-én, csütörtökön 11 órától közvetítik, a közvetítés időtartama fél óra lesz. 

Az emléknap jelentőségéről Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke mondja el gondolatait, visszaemlékezését Nádasdy Borbála, a diktatúra áldozata osztja meg a fiatalokkal. Az összeállításban a Nemzeti Színház színészei – Ács Eszter és Bakos-Kiss Gábor – naplórészleteken keresztül idézik fel a diktatúrát. A megemlékezés kiemelt része a Nemzeti vértanúk emlékművének megkoszorúzása is.

Megemlékezésünket az Országgyűlés Hivatalával és a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben szervezzük

– írják, hozzátéve, hogy a Rákóczi Szövetség első ízben tavaly februárban szervezett megemlékezést a Nemzeti vértanúk emlékművénél. Az emlékünnepségen több mint 300 budapesti középiskolás, számos közéleti személyiség együtt emlékezett és koszorúzott az emlékműnél.