Tényleges életfogytiglant kér az ügyészség az Iszlám Állam katonájára

2021.02.25. 13:24

Hassan F. 2015 előtt csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, ahol egy fegyveres csoport vezetője lett. Egy elfoglalt szíriai város piacterén az erőszakkal összeterelt tömeg előtt bűntársával

lefejezte a helyi törzsi vezetőt,


 hogy tettükkel  megfélemlítsék  a békés polgári lakosságot. A z eseményről videofelvétel is készült.

A férfi emellett a környező területek megszállásakor legalább öt fegyvertelen civil kivégzésében  működött közre, és megpróbált fegyveres csoportjába fiatalokat toborozni. Amikor szervezete körül szorulni kezdett a hurok, megpróbált kereket oldani, és külföldre menekülni, a kivándorlók között elvegyülve. Magyarországon kapcsolták le a hatóságok, és 2019-ben emeltek vádat ellene emberiesség elleni bűntett és bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény miatt.

A Fővárosi Törvényszék tavaly évvégi elsőfokú ítéletében életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban 30 év elteltével bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség most a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárásban, tárgyalás keretében eddig számba nem vett, de feltárt bizonyítékok értékelésével a fellebbviteli bíróság a történeti tényállást pontosítsa – áll Medveczky Gábor fellebbviteli főügyész közleményben.