Két és félmillió ember vár Magyarországon oltásra

D  YT20201001010
2021.02.25. 13:52

Gulyás Gergely legfontosabb bejelentése az volt, hogy március 15-ig meghosszabbítják a jelenlegi korlátozások hatályát. A harmadik hullám elérte Magyarországot, a következő két hétben várhatóan romlani fognak a számok.

Oltásra eddig mintegy 2,5 millió ember regisztrált, ami önkéntes és ingyenes, de – Gulyás szerint elsősorban az uniós szállítások lassúsága miatt – még nem tartunk ott, hogy minden esetben szabad legyen a vakcinaválasztás. Ha valaki nem kér az oltóponton elérhetők közül, akkor kerül újra sorra, amikor rendelkezésre áll a kívánt típus.

A kormánytagok védettségéhez közérdek fűződik, de így sem akartak a sor elejére kerülni. Orbán Viktor jövő héten kaphatja meg az oltást, kérésére a kínai vakcinából. Gulyás egyébként nem fog válogatni, elfogadja azt, ami éppen elérhető.

A miniszter több sajtókérdésre is válaszolt a vakcinahelyzetre vonatkozóan:

  • Nem fogják engedélyezni magáncégeknek a vakcinabeszerzést.
  • A kínai oltás laborvizsgálataira volt elég idő, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ már korábban rendelkezett az ehhez szükséges mintával.
  • Az aktuális oltási igényeket ki tudják szolgálni az egészségügyi intézmények, egy hétvége alatt akár egymillió ember is kaphat a vakcinákból, de a tumultusok elkerülése érdekében mindenkit arra kérnek, hogy a megadott időpontra érkezzenek, ne órákkal korábban.
  • Reményeik szerint a vakcinák segítségével sikerül elkerülni a negyedik hullámot. Jelenleg 1,2 feletti a fertőzési arányszám.
  • Gulyás szerint az orosz vakcinaszállítás esetében nem beszélhetünk csúszásról, mert még mindig február van. Ha lesz is késés, márciusban be lehet hozni azt. A kínai Sinopharmból februárban a vállaltnál 50 ezerrel több, 550 ezer érkezett, márciusban és áprilisban jön 500-500 ezer, májusban pedig 3,5 millió. A vakcinabeszerzésekről szóló szerződések azon részét nyilvánosságra fogják hozni, amelyek közérdekű adatnak minősülnek.
  • A magyar szakhatóságok és a Fluart Kft. munkatársai megvizsgálták a magyarországi vakcinagyártás lehetőségeit, de kapacitáshiány van, ezért egyelőre nincs esély az orosz vakcina hazai gyártására. A Nemzeti Oltóanyaggyár viszont hamar rendelkezésre állhat, ezt kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.


  • Bérelnék
  • Bankszámla