Karácsony felmutatta, hogy mennyit kaptak: egy toll és egy notesz

2021.02.25. 20:22
Csütörtökön tárgyalt a főpolgármesterrel és a kerületi önkormányzatok vezetőivel Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az elvont források pótlásáról. A polgármesterek csak egy tollat és egy noteszt kaptak a kormánytól.

A fővárosi vezetők a megyei jogú és nagyvárosokhoz hasonlóan teljes iparűzési adó kompenzációt kértek a kormánytól, de csak arra kaptak ígéretet Gulyás Gergelytől, hogy a kormány egyesével egyeztet majd az önkormányzatokkal a pótlás mértékéről.

Kapcsolódó

A nagyvárosok összefogtak a teljes kompenzációért, a kormány későbbre ígért választ

Gulyás Gergelyék egyesével tárgyalnának a településekkel az iparűzési adó pótlásáról.

Karácsony Gergely, aki egyúttal a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke a találkozót követően elmondta, négy követelést fogalmaztak meg a kormány felé:

  • A 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekhez hasonlóan, a nagyobb önkormányzatoknak is teljes kompenzáció járjon
  • Az ingyenes parkolás megszüntetése
  • Az ellenzéki vezetésű önkormányzatokra szabott döntések visszavonása
  • A kormány egyeztessen a településvezetőkkel az uniós helyreállítási alap felhasználásáról

A főpolgármester szerint

nehéz jóhiszeműnek lenni, mert a külön-külön lefolytatott egyeztetés az önkormányzatok leszalámizásával járhat.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy Budapest szenvedte meg legnagyobb mértékben a járvány gazdasági hatásait. 

Együtt sírunk, együtt nevetünk, de nem mindegy, kinek mennyire kell sírnia, amikor elszenvedjük a kormányzati megvonásokat – mondta Karácsony. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fővárosa szolidáris az elmaradott településekkel, de a pénzügyi megvonások és a megnövekedett szolidaritási hozzájárulás Budapest működését veszélyezteti.

A főpolgármester felidézte, február 24-ig összesen 22 milliárd forintnyi bevétel kiesése volt a budapesti önkormányzatoknak. Ebből 12 milliárd forint a fővárosi önkormányzat vesztesége.

Kapcsolódó

Az iparűzési adó megfelezése miatt fizetésképtelenné válhat a főváros

Ez év január elsején már 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között Budapest költségvetésében.

Megtudtuk hogyan kompenzálnak, nagyjából sehogy

– mondta Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. A Momentumos városvezető is elégedetlenségének adott hangot a tárgyalás után. Soproni Tamás arról számolt be, hogy az elvonások mértéke megegyezik azzal az összeggel, melyet a VI. Kerületi önkormányzat évente bölcsődékre, óvodákra, egészségügyi intézményekre és szociális feladatokra fordít.

Ehhez képest azt látom, hogy az önkormányzat az első, amely ott áll az emberek mellett – mondta Soproni. A politikus felidézte, hogy a járvány miatt válságba került családok az önkormányzatokat keresik fel először. Albérlet-, krízishelyzet-, és állásvesztési támogatást vezettek be Terézvárosban.

Mi osztottunk maszkot. A főváros szervezett ingyenes tesztelési lehetőséget. Mi állunk a leginkább a vendéglátósok és más bajba jutott vállalkozások mellett 

– mondta Soproni. 

A gazdasági válság, a megfelezett iparűzési adóbevétel és a fejlettebb városoktól elvont szociális hozzájárulás a legfontosabb közszolgáltatások fenntartását nehezítheti meg az érintett önkormányzatok szerint. Ezért a főváros, a budapesti kerületek, a nagyobb települések és a megyei jogú városok közösen léptek fel a teljes kompenzációért. 

Kapcsolódó

Letérdelhet a vidéki nagyvárosok közösségi közlekedése

Kormányzati segítség nélkül nagy baj lehet.  • Tippek
  • Lakáshitel