Kínai oltás: a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze a tolmácsát

2021.02.25. 06:04

A DK-s egészségpolitikus, Komáromi Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról számolt be, hogy háziorvosi körzetében 125 pácienst keresett fel, és közülük csak 22-en fogadták el a kínai védőoltást.

A háziorvos bevitte a közéleti televízióba a Sinopharm dobozát. Az élő adásban pedig a betegtájékoztatót is bemutatta, amelyet

jelenleg csak kínai nyelven lehet olvasni.

Komáromi Zoltán kifogásolta, hogy elvileg át kéne adnia a betegtájékoztatót a hozzá érkező pácienseknek, és alá kéne íratnia velük egy dokumentumot, hogy azt megértették, és a kérdéseiket fel tudták tenni.

Kutyaszorítóba kerültem

– írta le a helyzetét a háziorvos. Oltana és olt is, miközben úgy látja, nincs megfelelő tájékoztatás. az OGYÉI-nál fellelhető ismertetést pedig „összetákoltnak” tartja. Megjegyezte azt is, hogy

a Pfizer vakcinájának például van magyar leírása.

Az egészségpolitikus aggályosnak tartja azt is, hogy a hatvan év felettieknél alig vizsgálták az oltóanyagot, mégis velük kezdik az oltást. Ráadásul nincs elegendő mennyiségű  információ a mellékhatásokról, és az is lényeges lenne tudni, hogy termel-e elég ellenanyagot a beoltott személy szervezete. Ahogyan nem világos az sem, hogy a nyugati országok elfogadják-e majd a Sinopharmmal beoltott magyarok védettségét, ha bevezetik ezt a rendszert, és beengedik-e a határon a kínai vakcinát kapottakat. Komáromi Zoltán szerint ezeket mind előre kellett volna tisztázni. 

Kapcsolódó

Orbán Viktor már várja, hogy a jövő héten végre beoltsák

Ma a kínai vakcinával is elkezdtek oltani Magyarországon.