Alagút a Puskás Aréna alatt: a belügyminiszter megígérte...

2021.02.25. 19:54 Módosítva: 2021.02.25. 19:56

A Puskás Aréna alá tervezett titkos alagútról egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. A képviselő a 2 milliárd forintos beruházás halasztását kérte. 

Stummer szerint 2022 után kellene dönteni az alagút sorsáról. Mint a videóban elhangzik, a beruházást – ismételten – a nemzetbiztonsági bizottság ülésén fogják tárgyalni.

Pintér Sándor belügyminiszternél jártam, ahol egyenes és karakán beszélgetésen vettem részt. A belügyminiszter úrnak azokat a kéréseket közvetítettem, hogy ezt a beruházást halassza el a kormány a 2022-es választásokat követő időszakra. Ha erre nem hajlandó a kormány, akkor egy nyílt közbeszerzés keretein belül bonyolítsa le ezt a beruházást, és arra is megkértem a belügyminiszter urat, ne fordulhasson elő, hogy olyan ügy kerül a nemzetbiztonsági bizottság elé, amelyről utólag kiderül: nem is kellett volna titkosítani. 

Pintér Sándor belügyminiszter ígéretet tett Stummer Jánosnak, hogy szakértői egyeztetést hív össze, amire Stummer is meghívást kap, majd ezután a nemzetbiztonsági bizottság ülése elé kerül az alagút ügye.

Mi történt?

Mint ismert, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke egy általa feltöltött videón beszélt először arról, hogy „titkos alagút épül Orbán Viktor miniszterelnöknek” a Puskás Arénánál. A politikus szerint a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül akarták ezt a beruházást sok évre titkosítani, ezért neki „nem maradt más lehetősége”, csak az, hogy a nyilvánosság elé álljon. Azt is mondta, mivel minősített adatot hozott nyilvánosságra, tisztában van lépése jogi és politikai következményeivel, de vállalta azokat, mert „képviselői esküje alapján mást nem tehet”.

A Puskás Aréna a Facebook-oldalán kacsának minősítette Stummer János kijelentéseit. Közleményben tudatták: a sportlétesítmény úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába.

Arra is kitértek, hogy a felülvizsgálat eredménye szerint jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogosútvonalát, vagyis célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni. A tervezett megoldás egy mindösszesen ötven méter hosszú autós-aluljáró lenne.

„Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a parlament nemzetbiztonsági bizottságának” – tájékoztatott a Puskás Aréna. Ezt az információt erősítette meg a Miniszterelnökség a hvg.hu-nak is.

Bár Stummer János a videójában először egy kifejezetten a miniszterelnöknek épített alagutat említett, a hvg.hu kérdésére már pontosított, és ő is arról beszélt, hogy a tervezett alagúton védett személyek közlekedhetnének. A jobbikos politikus az azóta született nyilatkozataiban leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványhelyzetben most nincs szükség egy ilyen drága – 2 milliárd forintos – beruházásra.

Az ügy kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, nehéz eldönteni, hogy mi a súlyosabb: ha valaki minősített adatot tesz közzé, vagy ha álhírt terjeszt. Ugyanakkor szerinte nem indokolt Stummer János elmozdítása a nemzetbiztonsági bizottság éléről, mert az ügyben nincs semmi olyan, aminek titkosnak kellene lennie. A miniszter azt is hozzátette, hogy a Jobbik szerinte mindezzel csak az ellenzéki párt elnökének balesetéről akarta „elterelni a figyelmet”.

A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy Tényi István az ügy miatt közérdekű bejelentéssel fordult Kövér László házelnökhöz Stummer János soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítása céljából, és feljelentést is tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen elkövető ellen, hivatali visszaélés gyanúja miatt.