Ujhelyi István nem tántorít: a Kormányinfón is kérdez

2021.02.25. 09:03

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó. Tudja ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is, aki az elmúlt hetekben, hónapokban számos kérdéssel és közérdekű adatigényléssel fordult már a kormányhoz, de úgy érzi, érdemi válaszokat nem kapott még.

Éppen ezért szerdán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek elküldte a kérdéseit, hátha a mai Kormányinfón az illetékesek érdemben válaszolnak is neki végre. A Kormányinfót 10:30-kor az Index percről percre élő tudósításában lehet majd követni.

A politikus a következőket kérdéseket intézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Szentkirály Alexandra kormányszóvivőhöz:

  • Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint valamennyi tagállam jóváhagyta az uniós oltóanyag-stratégiát, a közös közbeszerzés „irányítóbizottságában” pedig minden tagállami kormány, így az Orbán-kormány is képviseltette magát. Gulyás Gergely miniszter úr fenntartja-e azon korábbi állítását, miszerint ebben a testületben Szócska Miklós képviselte a magyar kormányt?
  • Az Európai Bizottság egyértelmű tájékoztatása szerint ez az irányítóbizottság „az előzetes piaci kötelezettségvállalási megállapodások valamennyi vonatkozását megvitatta és felülvizsgálta”. Ennek fényében a magyar kormány fenntartja-e még azon korábbi állítását, miszerint ez a testület csak egy tájékoztató, informális bizottság lett volna, amely érdemi döntéseket nem hozott a közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban?
  • Miután az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint az irányítóbizottság „megvitatta és felülvizsgálta” az oltóanyaggyártókkal között előzetes megállapodásokat; kérdés, hogy a magyar kormány képviselője ezen folyamat során emelt-e bármikor is kifogást az irányítóbizottság tagjaként az uniós közbeszerzés vélt vagy valós hibái, esetleges hiányosságai miatt? Ha igen, mikor és mik voltak ezek a kifogások?
  • Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint a vakcinabeszerzés kapcsán a bizottság kötötte az előzetes beszerzési megállapodást a tagállami oltóanyagigények alapján, ugyanakkor hozzáteszik: „ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal”. Ugyancsak az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint „a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat”. Ennek értelmében a szállítás időzítése és logisztikája nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok saját hatásköre és feladata. A magyar kormány részéről melyik tárca vagy intézmény felel az oltóanyagok megvásárlásáért és a logisztikai határidők betartatásáért?
  • Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása egyértelművé teszi, hogy a magyar kormány pontosan tisztában van azzal, hogy melyik uniós oltóanyagból mikor és milyen mennyiség várható Magyarországon, hiszen a logisztikáról épp a magyar kormánynak kellett közvetlenül megállapodnia a gyártókkal. Kérem, hogy ennek megfelelően pontosan és részletesen ismertessék: a magyar kormány által lekötött uniós oltóanyagokat milyen mennyiségben, milyen szállítási határidőkkel vállalták a gyártó cégek? A kormány állítása szerint a „brüsszeli beszerzés lassú és elhibázott”: ez nyilvánvalóan kimutatható a magyar kormány által lekötött szállítási határidők vagy mennyiségek esetleges módosításán, illetve módosulásán; ez azonban csak akkor bizonyítható, ha a kormány nyilvánossá teszi az ezzel kapcsolatos – és egyébként közérdekű – adatokat. Ehhez kapcsolódó kérdés: ha a magyar kormány által megállapodott szállítási határidőket a gyártók nem tartják be, úgy milyen lépéseket tett a magyar állam a megállapodást nem teljesítő cégekkel szemben?
  • Pontosan mennyit költött – illetve a szerződések alapján fog kifizetni – a magyar állam az uniós közbeszerzés keretében Magyarország számára lekötött vakcinákra külön-külön (Pfizer, AstraZeneca, Jansen, CureVac, Moderna), illetve mennyit költ az orosz SzputnyikV és a kínai Sinopharm oltóanyagaira? Mikor ismerhetőek meg az uniós közbeszerzésen túli, közvetlen kormányzati oltóanyag-vásárlások szerződései, illetve a szállításra vonatkozó adatai? Milyen garanciák védik a magyar államot az orosz és a kínai gyártócégek esetleges hiányos vagy határidőn túli szállítása esetén?
  • Ismét pályázhat Magyarország az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) több mint kilencmilliárd eurós maradványösszegére. Az első pályázati körben a magyar kormány 504 millió eurót kapott ebből a keretből, most lehetőség nyílik akár további újabb egymilliárd euró lehívására. Mikor kíván a magyar kormány pályázatot benyújtani a SURE-program fennmaradt keretére, és milyen összegben, illetve milyen célok megjelölésével tervezni mindezt megtenni?
  • „Újraindítjuk a gazdaságot!” – ezt hirdetik az ország számos pontján elhelyezett kormányzati propagandaplakátok. Pontosan hány plakátot vásároltak, és mennyi közpénzt fordítanak erre – az egyébként érdemi tájékoztató tartalommal nem bíró – kampányra? Tervez-e a kormány a koronavírussal kapcsolatban érdemi, tartalmi kérdésekről tájékoztatást nyújtó kampányt is? Az „újraindításban” mennyi szerepe van, illetve lesz az uniós forrásoknak?