Várhatóan csak néhány ezren nem írják alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt

GettyImages-479699932
2021.02.25. 12:44

Az Index értesülései szerint a vártnál többen fogják aláírni az új szolgálati jogviszonyt, amellyel március elsejétől dolgozhatnának tovább.

Ahogy nem régiben az Index megírta, már csak pár nap van hátra, és kiderül, hányan létesítenek egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

A tavaly november végén elfogadott törvény alapján állami vagy önkormányzati fenntartású kórházban, rendelőben, egészségügyi intézményben csak így lehet majd dolgozni március másodikától.

Az egyik egészségügyi dolgozókat összefogó szervezet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) még a törvényjavaslat kidolgozását követően online felmérést készített tagjai körében az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban. A kérdőívet kitöltők száma meghaladta a 30 ezret. A válaszadók közel kétharmada akkor még úgy nyilatkozott, nem tudja, hogy létesít-e egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Majd minden harmadik válaszadó pedig úgy vélte, nem fogja aláírni az új jogviszonyt.

Azonban nemcsak ez az egy szervezet volt kíváncsi az egészségügyben dolgozók véleményére, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szintén kikérte tagjai álláspontját az új jogviszonyról. A felmérésük szerint a magyar orvosok 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is – szerepelt a Magyar Orvosi Kamara kutatásában.

Legnagyobb részük, az orvosok 37 százaléka a magánegészségügybe tart, de 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot. Külföldre a fiatalabb, a magánegészségügybe a középkorú kollégák terveznek távozni.

A felmérések óta eltelt néhány hónap azonban úgy tűnik, meggyőzte az egészségügyi dolgozókat arról, hogy érdemes aláírniuk az új munkaszerződés tervezetét.

Néhány nappal ezelőtt még azt írték levelükben a Debreceni Egyetem klinikájának orvosai, hogy március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás, ha nem ülnek le tárgyalni a szerződéstervezetekről. Végül kedden arról tájékoztatta a Debreceni Egyetem Klinikája az ATV híradóját, hogy március elsejét követően is zavartalanul folytatódhat a betegellátás a traumatológiai és kézsebészeti osztályon, köszönhetően annak, hogy sikerült rendezni a vitás kérdéseket az orvosokkal. 

Több egészségügyi szakértő véleménye szerint azonban az, ha az ágazatban dolgozó 140 ezer ember 10 százaléka nem írja alá az új jogviszonyt, a mindennapi ellátásban ugyan nem okoz fennakadást, de hosszú távon megoldásra szorul.

Azonban az Országos Kórházi Főigazgatóság jelezte, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden egyes egészségügyben dolgozó munkatárs továbbra is az állami fenntartású egészségügyben maradjon.

(Borítókép: Robert Nickelsberg / Getty Images)