Csaknem egy minimálbérrel nő a képviselők fizetése

2021.02.26. 06:57

Nem telhet el év anélkül, hogy ne emelkedne a magyar politikusok fizetése, 2021 pedig ebből a szempontból sem más, mint a többi év. A Blikk azt írja, hogy márciustól 107 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők az alapilletménye, de a helyzet ennél bonyolultabb és sok esetben jóval kedvezőbb.

A lap azt írja, hogy politikusaink átlagosan a fenti összegnél is nagyobb fizetésemelésnek örvendhetnek az illetményszorzóknak köszönhetően.  A béremelés egyébként automatikus, mivel ha Magyarországon nő az átlagfizetés, akkor bizony a honatyák és honanyák fizetése is kell, hogy növekedjen, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján pedig 2020-ban

nem kevesebb, mint 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, így ennyivel nő a képviselők fizetése is.

Kiszámolták azt is, hogy ezzel a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra emelkedik. A történetnek ezzel azonban még nincs vége, ugyanis a parlament tagjainak van még lehetőségük egy kis mellékesre is:

  • Például, két bizottsági helyért vagy a törvényalkotási bizottsági tagságért már 1,7 millió forint jár.
  • A bizottsági alelnökök illetménye több mint 160 ezerrel nő, így meghaladja az 1,8 millió forintot.
  • A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők fizetése átlépi a kétmillió forintos álomhatárt, ezzel 2 millió 58 ezer forintot vihetnek haza havonta.
  • A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, így 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

A cikkben kiemelik, hogy a képviselőknek nem csak a fizetésük nő, hanem – természetesen – számos juttatásuk is. Így albérletre már

havi 424 ezer forintot költhetnek.

Megjegyzik azt is, hogy 2021-ben a legjobban Kövér László házelnök járt, ugyanis 290 ezer forintos fizetésemelkedésével az illetménye ezentúl jócskán meghaladja a 3 millió forintot is.