Áder János elfogadta a hulladéktörvényt

2021.02.26. 08:51

Áder János most már nem talált kivetnivalót a módosított hulladéktörvényben, aláírta, és így törvényerőre emelkedett – szúrta ki a HVG a csütörtök esti Magyar Közlönyből.

Az Országgyűlés 2020. december 15-én fogadta el az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, amely lényegét tekintve államosítja a teljes hulladékgazdálkodást. Ez viszont a köztársasági elnök szerint alkotmányellenes volt, ezért Alkotmánybírósághoz fordult, amely egy pontban igazat adott az államfőnek, további fenntartásait viszont elutasították az alkotmánybírák.

Áder János ugyanis kifogásolta, hogy a törvény nem biztosít kellő garanciát arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok egészséges környezethez való jogát.

A hulladékgazdálkodási törvény tehát visszakerült a parlamenthez, ahol hétfőn a törvényalkotási bizottság azt javasolta, hogy a hulladékot termelő és az azt koncesszió alapján átvevő vállalkozásnak szerződést kell kötnie, amelyben megállapodnak a termelőnek járó pénzbeli kompenzációról. 

A jogszabályt elfogadták, csütörtök este pedig megjelent a Magyar Közlönyben is, ennek pedig az lehet a következménye, hogy a kormány immár büntethetné az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszerével és a hulladékkal kapcsolatos visszaéléseket, illetve hogy a kukásautókat üzemeltető, többnyire önkormányzati cégek csak egy koncesszor alvállalkozói lehetnek.

Amint azt az Index megírta, egyre valószínűbbnek tartják, hogy a Mol lesz majd az a koncesszor, amely koordinálja az újrahasznosítható hulladék átvételét.