Orvvadászbandára csapott le a rendőrség Pásztón

2021.02.26. 09:50

Több pásztói illetőségű férfit ellen is orvvadászat és orgazdaság gyanúja miatt nyomoznak a rendőrök – írja a police.hu.

Egy összehangolt bűnügyi akció keretében több helyszínen is házkutatást tartottak a pásztói rendőrök és nyomozók. 

Az akció keretében több száz lőszert, különböző lőfegyvereket és trófeákat foglaltak le.

A Pásztói Rendőrkapitányság emiatt többrendbeli orvvadászat, közokirat-hamisítás és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a 61 éves B. Lajos és a 26 éves R. Alex ellen.

Ezenfelül orvvadászat bűntettének és orgazdaság vétségének gyanúja miatt nyomoznak az 56 éves I. Árpád ellen, továbbá lopás bűntette miatt a 77 éves S. László, az 58 éves Sz. István és egy 48 éves, külföldi születésű férfi ellen.    

A hatóságok az előállított hat férfit gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás eddigi adatai alapján a 61 éves férfi 26 éves társával 2018. január 28-án a Nagybárkány és Mátraszőlős külterületen megtartott vadászat alkalmával három vaddisznót ejtett el. A gyanúsítottak az elejtett vadból kettőt jegyeztek be, egyet eltulajdonítottak, és azt a 61 éves férfi ingatlanába szállították. 

A megalapozott gyanú szerint B. Lajos, R. Alex és I. Árpád 2020. április 26-án ugyanezen a területen úgy vett részt egy vadászaton, hogy az 56 éves férfit a vadászati naplóban nem tüntették fel, valamint tiltott vadászati eszközzel – éjszakai lövésre alkalmas célzó készülékkel – felszerelt fegyverrel ejtettek el két vaddisznót.

B. Lajos továbbá 2020. május 9. és május 30. között a – naplóban fel nem tüntetett – 26 éves társával együtt további három vadászat alkalmával tilalom alá eső szarvasborjút, valamint egy őzbakot és egy vaddisznót ejtett el. A gyanúsítottak a szarvasborjú elejtését nem jegyezték be, azt ellopták, és I. Árpád részére értékesítették, míg a másik két vad esetében más vadállat elejtését tüntették fel a vadászati naplóban. 

Továbbá azt is megállapították, hogy a 48 éves külföldi férfi és S. László 2020. május 11-én két vaddisznót ejtett el, amelyet nem jegyeztek be a vadászati naplóba. A gyanúsítottak az állatokat Sz. István segítségével elszállították és értékesítették.

A Pásztói Rendőrkapitányság szakértők bevonásával folytatja a büntetőeljárást, egyben pedig azt is vizsgálja, hogy további személyek összefüggésbe hozhatók-e a bűncselekmények elkövetésével – közölte a rendőrség.   • Hírek
  • Csok