Tibi atya Strasbourgig is elmegy a (be)szólásszabadságért

2021.02.26. 19:07
Bűnösnek találta Tibi atyát a bíróság, ministránsát első fokon egy év próbaidőre bocsátották kedden, amiért közösségi oldalán kritizálta a Kulcsár házaspár Instagram-szereplését.

Mintegy kétmillió feliratkozó követhette végig Kulcsár Edináék és Tibi atya kommentháborúját. A mémgyárostól csak úgy röpködtek a jelzők, mint például lájkprostitució, szponzorációs szülők, stb.

A közösségi médiából nem derült ki, hogy a tinédzserek körében népszerűsített tivornyozás, vagy a gyerekfotókba csempészett termékmegjelenítés okoz-e nagyobb kárt a hazai közízlésnek.

A TV2 műsorvezetője és férje, Csuti jogi útra terelték az ügyet, rágalmazásért jelentették fel a blog szerzőjét. Tibi atya ministránsát első fokon elmarasztalta a bíróság. Az ítélet szerint Kulcsár Edina és Csuti nem számít közszereplőnek, ezért nem kell tűrniük a nyilvános kritikát. A jegyzőkönyv még nem érhető el. Tibi atya ministránsa szerint a bírónő azzal érvelt, hogy Kulcsár Edina és Csuti Instagram posztjai a magánéletük részét képezik, és nem tekinthetők közéleti tevékenységnek.

Szabó András, Csuti a Blikknek úgy kommentálta az elsőfokú ítéletet:

Örülünk, hogy az igazság győzött, de megyünk tovább, reméljük, másodfokon is bebizonyosodik, hogy nekünk van, volt igazunk ebben az ügyben

Tibi atya ministránsát szóbeli figyelmeztetésben részesítették, amiért hangosan felröhögött az ítélethirdetés közben. Szerinte a jogállam és a szólásszabadság addig terjed, amíg az állampolgárok hajlandók érte megharcolni.

Ha nem szólalhatok fel – akár nyomdafestéket nem tűrő módon – a meztelen gyermekfelvételek megosztása ellen, akkor innen már nincs hová hátrálni. De amíg van szám, ez ellen a magyar nyelv teljesen szókincsével, b...+olástól az akadémiai terminusokig felszólalok

– írta blogján.

Tibi atya szerint az elsőfokú bíróság a jogszerűség látszatára sem törekedett.

Az Indexnek azt nyilatkozta: kész Strasbourgig menni az igazért. Szerinte a szólásszabadság a tét.

Nem fogja hagyni, hogy a szponzori pénzekkel kitömött mintacsalád az erős kritika elől a magánélet védelme mögé bújhasson. A véleményvezér fárasztónak tartja a jogi balhét, de azt mondta: felspannolja őt a bírósági adok-kapok. És a közösségi oldal elérésének is jó tesz  tette hozzá. 

Kapcsolódó

Csak azért nem vihar a biliben, mert se vihar, se bili

Egy youtuber szerint Dancsó Péter kritizálja a származását. Na de mi van a történet mögött?