Kásler Miklós: összesen 6,4 milliárd forint jut a háziorvosoknak a hétvégi oltásért

2021.02.28. 15:01 Módosítva: 2021.02.28. 17:29

Az oltások felgyorsítására összesen 6,4 milliárd forintot biztosít az Orbán-kormány a hétvégén is oltó háziorvosok számára – írja Kásler Miklós a Facebook-oldalán.

Mint arról az Index is beszámolt, külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek. Az emberi erőforrások minisztere közösségi oldalán vasárnap azt írta, jelenleg több mint ötezer oltópontként kijelölt háziorvosi rendelőben folyik az oltás, a tömeges átoltottság eléréséhez a megfelelő anyagi elismerés mellett hétvégén is számítanak a háziorvosok munkájára.

Egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege 80 ezer, fél napra pedig 40 ezer forint lesz. A háziorvosok számára minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, ha adott időben az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára lesznek jogosultak – írja a miniszter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap délután közleményt adott ki, melyben azt írják, az oltási munkacsoport most is jelentős feladatokat bíz a háziorvosokra. Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, a lakosság immunizálásában. A háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember kapja meg az oltását – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.