Orbán Viktor levelet írt, belengette a Fidesz kilépését a néppárti frakcióból

2021.02.28. 15:58

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, ha a konzervatív pártcsalád visszamenőleges hatállyal elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást – derül ki abból a levélből, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke írt Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek.

A levél létezéséről Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter adott hírt egy háborgó hangvételű bejegyzésében. 

Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból

– írta a tárcavezető.

Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak...

Publiée par Novák Katalin sur Dimanche 28 février 2021

A politikus szerint az alapszabályt azért akarják megváltoztatni visszamenőleges hatállyal, mert enélkül nem tudnák kizárni a Fideszt a pártcsaládból.

Az Európai Néppárt elnöksége még január közepén hozott döntést arról, hogy felállít egy ötfős munkacsoportot, amelynek feladata, hogy javaslatokat dolgozzon ki a pártcsalád belső működési szabályzatának reformjáról. Ezzel azt akarják lehetővé tenni, hogy kizárással ne csak egy-egy képviselőt, hanem akár egy egész delegációt sújthassak, ezt pedig nem kétharmados, hanem egyszerű többséghez kötnék. Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője ezt követően azzal fenyegette meg az Európai Néppárt képviselőcsoportját, hogy pert indít a pártcsalád ellen az Európai Bíróságon.



  • Hírek
  • Lakáshitel