Éhbérért dolgoztatták a pakisztáni szakácsokat egy fővárosi étteremben

2021.02.28. 16:47

Egy pakisztáni nő munkát ajánlott honfitársainak Budapesten működő éttermében, ám csúnyán átverte őket, napi 18 órát dolgoztak, a megbeszélt fizetésük töredékéért – olvasható a police.hu oldalán. 

Mint írják, a nő két pakisztáni szakáccsal állapodott meg, hogy munkájukért a béren felül szállást is ad, valamint Magyarországra történő utazásuk költségeit is kifizeti, amit majd részletekben törleszthetnek. A két férfi 2019-ben néhány hónap különbséggel érkezett Budapestre. Őket munkaadójuk a csepeli háza pincéjében szállásolta el. Irataikat elvette, napi 14–18 órát dolgoztatta őket, a megbeszélt bérnek pedig csak töredékét fizette.

A szakácsokat a nő fenyegetéssel tántorította el attól, hogy segítséget merjenek kérni. Többek között azzal félemlítette meg őket, hogy ha a hatósághoz próbálnak fordulni, lopással vádolja meg és börtönbe juttatja őket, de azt is állította, hogy vissza fogja vonatni a vízumukat, és kitoloncolásuk után tönkre fogja tenni Pakisztánban élő családjuk életét is.

A XXI. kerületi rendőrök egy másik eljárásban szereztek tudomást a szakácsok életkörülményeiről, és nyomozást indítottak az étteremtulajdonos ellen. A csepeli rendőrök az emberkereskedelem miatt folytatott eljárást befejezték, a több mint ezer oldal nyomozati anyagot a napokban megküldik az ügyészségre – olvasható a rendőrség közleményében.  • Hírek
  • Csok