Több millió forintot kérhetnek vissza a rezidensektől, évekig nincs lehetőségük a választásra

GettyImages-1208441590
2021.02.28. 13:33

Nincs sok választási lehetőségük a rezidenseknek, hogy aláírják-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, vagy sem. Ha az új határidőig, vagyis hétfő estig nem szignálják, akár több millió forintot is vissza kell fizetniük az államnak. 

A 2020. október végén elkészült, az egészségügyi ellátórendszert alapjaiban átalakító törvénytervezet ellen eleinte nagy ellenállás volt a különböző szakszervezetek részéről, és ugyan  a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatait a tervezet elkészültekor figyelembe vették, mégis meglepő adatok születtek egy online felmérés eredményeképpen. 

A felmérések 

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) még a törvényjavaslat kidolgozását követően készített felmérést tagjai körében. A 30 ezer válaszadó közül majd minden harmadik válaszadó úgy vélte, nem fogja aláírni az új jogviszonyt.

Magyar Orvosi Kamara (MOK) szintén kikérte tagjai álláspontját az új jogviszonyról. A felmérésük szerint a magyar orvosok 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is – szerepelt a MOK kutatásában. 

Legnagyobb részük, az orvosok 37 százaléka a magánegészségügybe tart, de 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot. Külföldre a fiatalabb, a magánegészségügybe a középkorú kollégák terveznek távozni. Az előzetes számítások ellenére ugyan jelezték már egy-egy kórház osztályainak orvosai, hogy nem írják alá, ennek ellenére pár ezerre teszik csak az egészségügyi szakemberek a pályaelhagyók számát.

A jövő a fiataloké 

Azonban a harmincezres orvostársadalom tagjai közül a pályakezdőknek lehetőségük sincs arra, hogy számukra ideálisabb munkaviszonyról dönthessenek.  

Az orvosi egyetem elvégzését követően, diplomával a kezükben a pályakezdő orvosok, más néven rezidensek egy-egy szakterületre szakosodnak, ami három és hat év közötti időszakot vesz igénybe, de egy neurológusnál ez akár még további éveket jelenthet. A hatéves orvosi képzést követően így

számukra még nincs lehetőség arra, hogy önállóan magánpraxist indítsanak, kötelező előtte valamilyen szakvizsgát tenni. Viszont dolgozhatnak a magánegészségügyben, de csak felügyelet alatt. Ez az idő viszont nem számít bele a szakképzésbe. Ez egyszerű másodállás.

Egy nemrégiben diplomázott rezidens az Indexnek számolt be arról, miként érinti őket az új jogszabály életbelépése. Bélának – nevezzük így az anonimitást kérő orvost – még több mint négy éve van hátra a szakorvosképzésből, amelyet egy fővárosi kórházban teljesít. Januártól már ő is a kedvezőbb összegű, megemelt bért kapta kézhez, amelyet

még pluszban kiegészíthetne a rezidensek számára megpályázható Markusovszky-ösztöndíjjal,

ő azonban nem élt a havi 100 ezer forintos lehetőséggel.

Ennek egyszerű oka van – magyarázza a fiatalember. Az ösztöndíjszerződésben vállalni kell, hogy a szakvizsga megszerzése után legalább annyi ideig az állami egészségügyben dolgozik, amennyi ideig az ösztöndíjat folyósítják számára, ami így akár 4-5 év elköteleződést jelentene számára. 

A nagy dilemma: maradni vagy menni?

A fiatal orvos és sok más rezidens eleinte fenntartásokkal fogadta a 2021 januárjától életbe lépő új jogviszonyt. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke is erről számolt be még október elején a weborvos.hu oldalán. 

A szervezet elnöke úgy gondolja, a béremelés mértéke, üteme a jelenlegi járványhelyzetben elfogadható. 

A törvény pozitívumának tekinti, hogy rendezi az orvosok bérét, és hitet tesz a hálapénzrendszer megszüntetése mellett, illetve a magán- és állami egészségügy viszonyának tisztázása irányába. 

Azonban a rezidensek hátrányként élik meg a nem szükségállapotban történő kirendelés lehetőségét, és ennek az igencsak hosszú, akár kétéves időtartamát. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan

– fogalmazta meg kritikáját Dénes Tamás még október elején. 

Azóta ezt az időtartamot sikerült 44 napra csökkenteni, ami így már számukra is elfogadható vállalást jelent. 

A szakképzésben részt vevő orvosok vállalják, hogy meghatározott időn belül leteszik a szakvizsgát. A szakvizsga határideje azonban – ha kérvényezik – kitolható, ha azonban a szakorvosi vizsgát a halasztott időpontig sem teszik le, akkor vissza kell fizetniük a képzés költségét.

Ha Béla nem írja alá a szolgálati jogviszonyt, úgy nemcsak attól a lehetőségtől esne el, hogy Magyarországon pár éven belül szakorvos lehessen, de

ha nem dolgozza le az egyetemi évek időtartamát idehaza, vissza kell fizetnie az államnak a képzési díjat is, ami több millió forintra is rúghat. 

A fiatal orvos ezért kifejezetten örül annak, hogy nem vette igénybe a Markusovszky-ösztöndíjat, ugyanis így még látja annak esélyét, hogy rövid időn belül akár külföldön dolgozhasson, és visszafizesse az államnak a képzési költség fennmaradó részét.  

Nem minden tökéletes 

Az új jogszabály még nem szabályozott le minden kérdéses területet – hívja fel a figyelmet a fiatal orvos. Többek között még nem tisztázott az a helyzet sem, amikor egy páciens magánrendelésen keresi fel a szakorvost, aki a későbbiekben ugyanezzel a betegséggel nem láthatja el az állami egészségügy keretein belül.

Ha nálam magánrendelésen megjelenik egy kismama, akkor nem vezethetem le az ő szülését állami ellátásban, munkaidőben még akkor sem, ha éppen elfolyt a magzatvíz, és beindult a szülés

– mutat rá az új szabályozás még nem tisztázott részleteire. Kiemelte, hogy az orvosok a betegek ellátásáért, gyógyításáért dolgoznak, és a járvány alatt érzik, mekkora teher hárul rájuk, azonban sokaknak nem tetszik, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva nem mondhatnak fel.  

Ugyanakkor úgy véli, a bérezés terén jelentős előrelépés történt. Pályakezdő orvosként a legalsó fizetési osztályba került. Idén ez számára nettó 320 ezer forint, amely szerinte tisztességes összeg,

„ennek ellenére én külföldi munkavállalásba gondolkodom, akár a képzési díj visszafizetésével együtt is, hiszen ez a rendszer bebetonoz öt évre”

– zárja gondolatait a fiatal rezidens. 

Követni fogja az orvosát, ha csak magánpraxisban rendel?

  • 13988
    Ne vonjanak le a fizetésemből egészségügyi adókat, és akkor oda megyek, ahova jónak látom.
  • 6532
    Eddig sem volt pénzem magánorvosra, azután sem tudom megtenni.
  • 4639
    Természetesen igen.
  • 4161
    Ha nagyon sürgős, és hosszú a várólista, akkor mindenképpen.
  • 2625
    Csak a fogorvosomat/ nőgyógyászomat.

(Borítókép: Veronique de Viguerie / Getty Images)