Jacht- és magángépadóval készül kormányzásra a Momentum

DSC 1454
2021.02.28. 16:53

Mészáros Lőrincet csak jogállami eszközzel lehet felelősségre vonni – milliárdosokat sújtó adókkal és nyilvános felelősségre vonással kezdené a kormányzást a Momentum Mozgalom. Fekete-Győr András vasárnap mutatta be az elszámoltatási programját.

A politikus szerint sokan kételkednek a valódi rendszerváltásban, ezért a Momentum azt ígérte, hogy felelősségre vonja „a korrupt oligarchákat”, akik közpénzen váltak multimilliárdosokká.

A felelősségre vonásuk mellett egy olyan szabad, tisztességes európai jogállamot kell építenünk, amelyben soha többé nem fordulhat elő, hogy a politikai maffia rátelepszik az államra és a gazdaságra

– hangsúlyozta Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke és kormányfőjelöltje azt mondta, hogy a közös kormányzás első 30 napját jogállami kérdésekkel és az elszámoltatással kezdik.

Megállítjuk a magyar történelem legnagyobb országrablását

– fogadkozott Fekete-Győr András. A politikus szerint a kormányváltás után a fideszes elit külföldre menekítené vagyonát.

Kapcsolódó

Fekete-Győr András: Orbán Viktornak a Momentum a rémálma

Szerinte egy normális jogállamban a miniszterelnök már bíróság előtt állna.

Fekete-Győr András kiemelte, a Momentum kormányzásának első három napjában meg kell akadályozni a bizonyítékok eltüntetését, ezért egyetlen magánrepülőgépet sem engednének felszállni Magyarországról. Leállítanák a közbeszerzési eljárásokat, hogy „elzárják a fideszes pénzcsapokat”, nyilvános eljárásban számoltatnák el a rendszer politikai és gazdasági felépítőit. A Momentum elnöke szerint a fideszes pénzemberek mindent megtesznek azért, hogy bebiztosítsák magukat szerződésekben, titkos garanciákban, évtizedes titkosítással és kulcspozícióba ültetett fideszes pártkatonákkal. 

Kapcsolódó

Nem pihen a NER-kedvenc magángép, egy héten belül kétszer is elrepült a Maldív-szigetekre

Népszerű célpontnak tűnik az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsom. Főleg a járványhelyzetben.

Az első 30 nap alatt eltávolítanák az állami intézmények politikailag kinevezett vezetőit. Nyilvánosságra hoznák Paks 2 és a Belgrád–Budapest-vasútvonal szerződéseit. Továbbá

  • visszavennék a közalapítványokba szervezett állami vagyont,
  • visszaadnák az önkormányzatok bevételeit,
  • büntethetővé tennék a hamis vagyonnyilatkozatokat,
  • emellett a megválasztott politikusok családtagjainak vagyonát is vizsgálnák.

Szigeti Flóra, a Momentum belvárosi önkormányzati képviselője elmondta, kiemelt védelmet kapnak a korrupciót leleplező bejelentők. Szerinte az állami hivatalokban dolgozók eddig megfélemlítve tűrték a rendszerszintű visszaéléseket, ezért megvédenék azokat, akik hasznos információkkal segítenék a korrupció felszámolását és elszámoltatását. Szigeti Flóra a tanúvédelmi program mellett enyhébb büntetést ajánlana azoknak, akik asszisztáltak a lopáshoz, de hajlandók együttműködni a felderítésben. 

Elérjük, hogy egymást nyomják fel

– fogalmazott Szigeti Flóra. 

A Momentum az esetleges kormányzás első 300 napjában csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Átvizsgálná az EU-s közbeszerzéseket, valamint a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősített állami beruházásokat. A leghangzatosabb ígéret a jachtadó bevezetése volt, de a kastély-, magánrepülőgép- és kaszinóadó ötletét is bedobták. Illyés Márton belengette, hogy nem csak adóügyi büntetés vár azokra, akik nem tudnak elszámolni a vagyonuk eredetével.

Fekete-Győr András elmondta, hogy a bemutatott elszámoltatási programot az ellenzéki együttműködésben részt vevő többi párttal csak ezután fogják egyeztetni. A politikai és a gazdasági szereplőket szeretnék célba venni, hogy

megállítsák a magyar történelem legnagyobb kizsákmányolását

– mondta.

Kispesten a Momentum elszámoltatási kísérlete a szövetséges pártok passzív ellenállásán hasalt el. Fekete-Győr András szerint a magyar társadalom igazságérzete múlik a NER-oligarchák elszámoltatásán. Szerinte a többi ellenzéki párt is partner lesz abban, hogy a lopás ne maradhasson következmények nélkül – fogalmazott.

Kapcsolódó

Fekete-Győr András: Eltévesztette a házszámot a fideszes ügyészség

A Momentum elnöke füstgránát miatt áll bíróság előtt.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2020. február 1-jén. Fotó: Bődey János / Index)  • Hírek
  • Csok