Milliókkal húzta le a gyanútlan külföldi szülőket az iskolaigazgató

2021.03.01. 11:49

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi két tannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket felvegye az iskolába  közölte a főügyészség.

A 68 éves férfi 1997 és 2017 között egy budapesti, állami fenntartású angol–magyar két tannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt. Az iskolában a felvételről, átvételről ő döntött. A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba lépéshez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteniük, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát írtak elő nekik.

A vád szerint az igazgató 2016–2017-es évben a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat megszegte, és pénzt kért a magyar nyelvet nem beszélő diákok felvételéért a két tannyelvű osztályba.

A szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyerekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől. A szülők nem tudtak róla, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, úgy tudták, hogy az igazgató által kért és neki átadott összeg a képzés díja.

A Fővárosi Főügyészség szerint összesen hét gyerek felvételéért kért jogtalan előnyt az igazgató. Hétrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt nyújtottak be ellene vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A férfira az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést és pénzbüntetést kért.