Postát és virágboltot akart kirabolni fegyverrel a szegedi jogász

2021.03.01. 13:14

Kilenc év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség hétfőn a Szegedi Törvényszéken arra a szegedi jogászra, aki tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból − számolt be az MTI.

Az 52 éves férfi munkahelye elveszése után felélte tartalékait, így kétségbeesésében úgy döntött, hogy rablással szerez pénzt. Májusban engedély nélkül tartott pisztollyal érkezett az egyik szegedi postára, ahol az egyik ügyfélablakhoz ment, és betárazott pisztolyt szegezve az egyik alkalmazottra pénzt követelt. A dolgozó kihasználta a férfi figyelmetlenségét, és a kolléganőivel együtt kirohant a hátsó ajtón az utcára, ahol segítséget kértek a járókelőktől. A férfi ekkor elmenekült.

A sikertelen rablás után két nappal egy szegedi virágüzletbe ment be, ahol a korábbi rablásnál használt pisztolyt rászegezte a pult mögött álló nőre, és felszólította, hogy adja át a bevételt. A nő ötezer forintot adott át a rablónak. Közben a másik alkalmazott felhívta a segélyhívót, amit a vádlott is észrevett, ezért elmenekült. A rendőrök még aznap elfogták a volt jogászt egy söröző teraszán, majd a lakásán a rablásokhoz használt fegyvert és a pisztolyhoz tartozó lőszereket is lefoglalták.

Az ügyész a vádlott beismerő vallomása esetére kilenc év fegyházbüntetés kiszabását kérte, azonban Kóbor Jenő bíró elutasította a vallomás elfogadását. A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, de azt abbahagyta, a bűncselekmények elkövetésekor enyhe fokban korlátozott volt a beszámítási képessége. A bíró ezért szükségesnek tartotta igazságügyi szakértők meghallgatását.